Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami

(ok. 35-40 pierogów)

Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi ze śliwkami, pierogi wigilijne, Wigilia, przepis na stół wigilijny, Boże Narodzenie



Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 330g mąki pszennej
- 150-160g wody
- 20g oleju
- łyżeczka masła
- szczypta soli


Składniki (farsz):

- 400g suszonych śliwek (wypestkowanych)
- laska wanilii (może być bez ziaren, wystarczy aromatu)
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- ok. 250g wody
- łyżeczka świeżo otartej skórki pomarańczy
- cukier ok. 150g (do smaku, w zależności od słodkości owoców)


Składniki na sos:

- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Do naczynia miksującego wrzucamy śliwki suszone (wypestkowane), rozciętą na pół laskę wanilii (może to być taka z której już zużyto zawartość, aromatu wystarczy w tym co pozostało), laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i otartą skórkę pomarańczy. Całość zalewamy wodą (nie za dużo, tak aby tylko całe śliwki były w wodzie). Gotujemy aż śliwki będą miękkie ( 22min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe ) (Jeżeli śliwki są nadal twarde wydłużamy czas gotowania o kolejne 5min.) Dalej dodajemy cukier i ponownie gotujemy jeszcze ( 3min. | temp. 90stopni | obr. 2 / lewe )

2. Po ugotowaniu śliwki odcedzamy w koszyczku (część wody można pozostawić - przyda się podczas gotowania pierogów). Pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy ciasto na pierogi. W międzyczasie stawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą aby się zagotowała (do wody można dodać wodę część wody odcedzonej z gotowania śliwek (ugotowane pierogi nabiorą lepszego aromatu).

Przygotowanie cista:


1. Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (20 sek. | obr. 3-4) i dalej ( 2-3min. | obr. Interwał).

2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
(ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)

3. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić farsz). Wyciąć kółka na środku i umieścić farsz, uformować pierogi.

Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.

4. Sos przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 3-5 min. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Dalej składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki. Przyprawić do smaku. Odstawić do lodówki.

4. Pierogi podawać na ciepło, polane wcześniej przygotowanym sosem lub po prostu polane masełkiem .




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasto na makaron domowy Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Chlebek ziołowy Chlebki do żurku

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym

Planujesz zrzucić zbędne kilogramy? Proces odchudzania wcale nie musi być trudny. Wystarczy, że sięgniesz po zdrowe metody i wsparcie, takie jak catering dietetyczny. Odkryj sposób, który pomoże Ci schudnąć zdrowo i przyjemnie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokMasaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Popularne wady wzroku i ich korekcja