przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.
Zobacz też:




Makowa panieńka

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto świąteczne, ciasto z kremem cytrynowym, przepis na stół wigilijny, Boże Narodzenie, makowiec, makowe ciasto deserowe



Składniki na ciasto:

- 150 g maku (suchy)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka


Składniki krem:

- 350 ml mleka (Koniecznie UHT, inne nie nadaje się do tego kremu)
- 40g mąki ziemniaczanej
- 40g mąki pszennej
- 150 ml soku wyciśniętego ze świeżych cytryn
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła


Składniki polewa:

- ok. 200g białej czekolady



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Makowa panieńka 

Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść mak i migdały - zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia (odpowiednio większego, aby później połączyć z ubitą pianą z białek).


2. Odważyć wiórki kokosowe i dodać do maku i migdałów.


3. Włącz piekarnik aby rozgrzał się do 170 stopni. Ciasto biszkoptowe musi trafić zaraz po przygotowaniu wprost do rozgrzanego piekarnika. Przygotuj też formę (ok. 28 x 18 cm.) wykładając od dołu papierem do pieczenia.


4. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć (np. papierowym ręcznikiem).
Założyć motylek. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka umieścić w naczyniu miksującym z motylkiem. Dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę. ( ok. 3-4 mim. | obr. 3.5 )



5. Dalej stopniowo (po łyżce co kilka sekund) dodajemy cukier do ubitej na sztywno piany. Bez pośpiechu. Ciągle ubijamy z założonym motylkiem (ok. 3-4 mim. | obr. 3.5). Po tym czasie zmniejszamy obroty do 3 i dalej ubijamy około 3-4 min. po dodaniu 4 żółtek (również po jednym, bez pośpiechu). Masę biszkoptową delikatnie wyjmujemy z naczynia miksującego i bardzo delikatnie łączymy z wcześniej przygotowanym makiem z migdałami i kokosem. (najlepiej wykonać to ręcznie przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki).


6. Dokładnie i delikatnie wymieszane ciasto biszkoptowe (tylko tak aby dokładnie połączyły się składniki) wylewamy do przygotowanej formy (28cm x 18cm) i pieczemy ok. 35 min. w temp. 170 stopni (ważne aby za mocno nie spiec ciasta bo będzie suche). Po wypiekaniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól aby ciasto samo przestygło odrobinę, dalej wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Ciepłe nie nadaje się do łączenia z kremem ani do przecinania.


7. Zupełnie przestudzone ciasto przetnij długim ostrym nożem tak, aby powstały dwa podkłady. Zawiń je, aby nie wysychały i przystąp do wykonania kremu. (Podkłady najlepiej przygotować dzień wcześniej, będzie wygodniej kroić i łączyć w całość)


8. Przygotowanie kremu

Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki (oprócz masła) i przygotuj aromatyczny cytrynowy budyń. ( 6,5min. | temp. 100 stopni | obr.2 ) Dobrze przygotowany budyń nie powinien mieć grudek. Jeżeli po przygotowaniu pojawiły się grudki zmiksuj budyń jeszcze przed wyjęciem go z naczynia. Budyń przełóż do miski, dokładnie okryj folią i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. W żadnym wypadku nie przygotowuj kremu z ciepłym budyniem (roztopi Ci masło i zepsuje całą wcześniejszą pracę).


9. W naczyniu miksującym umieść miękkie masło. ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).

10. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasta kokosowo-makowe. (Jeżeli krem będzie zbyt płynny można go umieścić w lodówce na kilkanaście minut przed przekładaniem lub użyć formy w której piekliśmy cisto jeżeli ma wyższy brzeg i składać ciasto w tej formie). Najpierw jeden blat, dalej krem i drugi blat ciasta. Przełożone kremem ciasta i polane polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na około 3-4h.

Po tym czasie kroimy w kostkę i serwujemy naszym gościom :)



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chałka - czarująca słodka bułaWieniec z bułeczek pszennychPlacuszki z ricotty

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Mam Thermomix - co dalej? Pomysł na świąteczną dekorację ...Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl