Szybki deser jogurtowy

Popularne frazy: -> szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie



Szybki deser jogurtowy
 
 

Składniki na ciasto:

- 0,5 litra wrzącej wody
- 2 galaretki, (np. truskawkowe)
- 0,5 litra jogurtu pitnego (smak dopasowany do smaku galaretek) lub jogurt naturalny + owoce.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Załóż motylek Wlej 0,5 litra wrzątku, dodaj dwie galaretki (np. truskawkowe). (45 sek. | obroty 3)

2. Dalej ustawiamy (czas 1 min. | obroty 3) Do mieszającej się galaretki wlewamy około 0,5l. zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. (jeżeli użyjesz naturalnego jogurtu i owoce to w takiej sytuacji owoce trzeba zmiksować (zdjąć motylek i użyć wyższych obrotów przez kilkanaście sekund).

3. Dalej zawartość naczynia miksującego wlewamy do foremek na galaretki i umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny.
Deserek mamy gotowy. Delikatny, lekkostrawny, szybki i smaczny.


Dla bardziej wytrwałych polecam wykonanie jogurtu samodzielnie dzień wcześniej z przepisu automatycznego w TM5. Dalej miksujemy go z owocami, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i w efekcie wynik ten sam - tyle, że jeszcze taniej i zdrowiej.


Kolory deserków możemy dowolnie tworzyć dodając różne smaki galaretek i różne jogurty smakowe (lub owoce). Możemy też tworzyć różne warianty z wzorkami i miksem kolorów. Wlewając po kawałku do foremki i chłodząc w lodówce (składana na trzy razy będzie już trójkolorowa)




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami Jajka z kiełkami Chlebki do żurku Różane ciasto ucierane z owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewki