Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Przepis Jagody Saad

Popularne frazy: -> ciasto deserowe, ciasto milionera, deser z karmelem, ciasto do kawy



Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice
 
 

Składniki na ciasto:

Maślany spód:

- 75g cukru
- 230g mąki
- 150g masła


lub Spod bezglutenowy:
- 170g mąki kokosowej
- 60g zmielonych migdałów
- 150g masła


Karmel:
- 200g masła
- 150g cukru
- 80g złotego syropu (golden syrup)
- 400g słodzonego mleka skondensowanego

Czekolada:
-300g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Spód:.

Zemleć cukier na cukier puder (10sek.| obr. 10) .

2. Dodajemy masło i mąkę. Mieszamy ( 30 sek. | 50 stopni C | obr 4.

3. Wykładamy na blaszkę (32cm na 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 16 min. w temperaturze 160°C. Bezglutenowy 2 minuty krócej. Musi być lekko brązowe ciasto wtedy wyciagamy od razu z piekarnika.


Karmel:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego. Zamiast miarki na otworze ustawiamy koszyczek. Gotujemy (85min | temp. Varoma | obr. 2.) Temperatura karmelu powinna być 115 stopni. Po zakończeniu wylewamy na spod i zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Czekolada:

Na zimny karmel wylewamy rozpuszczona czekoladę i czekamy ok 2 godzin aż zastygnie.

Kroimy na cząstki 2cm x 3cm. Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wytrawna kruszonka Baklava Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieKiełkowanie prostsze niż myślisz...