Sos bazyliowy

Popularne frazy: -> sos z bazylii, sos do ryby, sos do makaronu, bazyliowy sos, sos z liści bazylii, zielony sos



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 50g świeżych liści bazylii
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
- maleńki ząbek czosnku
- niewielka szczypta cukru (do smaku)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
- 100 ml gęstej śmietany 18%



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść liście bazylii i śmietankę kremową 30% Gotujemy (3 min. | temp. 90 stopni C | obr. 2)

2. Pozostawiamy zawartość do przestygnięcia. Dalej do przestudzonych składników dodajemy czosnek, cukier, sok z cytryny i miksujemy na gładki sos (15 sek.| obr. 7-8). Zatrzymujemy noże, otwieramy naczynie miksujące, zgarniamy sos z brzegów kopystką i powtarzamy miksowanie jeszcze raz (10 sek.| obr. 7-8).

3. Dalej dodajemy gęstą śmietanę 18% i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. (15-20 sek.| obr. 2) Sprawdzamy konsystencję i smak sosu, w razie potrzeby przyprawiamy mocniej.

Podajemy np z rybą, pieczonymi warzywami, makaronem czy ryżem.



Smacznego !





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Azorki - ciasteczka RacuPizza - szybki zamiennik pizzy Sok z malin + dżem malinowy Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie