Pizza z ziemniakami

Popularne frazy: -> pieczywo, pizza, obiad, kolacja, włoska pizza, przepis thermomix, pizza przepis, pizza z ziemniakami, ziemniaczana pizza



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto na pizzę:
- maksymalnie 10g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- ok.180 ml. wody ciepłej
- 400 g mąki (pszenna 550-650)
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek

Dodatki:
- 2-3 surowe ziemniaki
- 150g sera ricotta
- oliwa z oliwek
- zioła: rozmaryn, tymianek, koper, szczypiorek, pietruszka,
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie
Ciasto najlepiej wyrobić w robocie kuchennym z hakiem. Podzielić na trzy części umieścić w lodówce zawinięte w woreczek.

Rozgrzać piekarnik do minimum 200stopni.
(najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

Z ciasta formujemy np. okrąg (najlepiej ręcznie bez użycia wałka), lekko podsypując mąką aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

Ciasto smarujemy serkiem ricotta.
(Ricottę można też rozmieszać z łyżką jogurtu i ziołami wcześniej - będzie się lepiej smarowała i będzie bardziej aromatyczna).
Oprószyć ser solą i pieprzem.
Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta.
Ziemniaki obrane, umyte kroimy na najcieńsze plastry jakie potrafimy (coś jak chipsy). Zalewamy je na kilka chwil wrzątkiem aby lekko zmiękły. Osuszamy i układamy je na powierzchni naszej nietypowej pizzy tak aby lekko na siebie nachodziły. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy pizza się piecze, oliwę lub jak kto woli klarowane masło rozpuszczone mieszamy z ziołami i czosnkiem. Takim roztworem skrapiamy powierzchnię pizzy już po upieczeniu.

Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka. Jeżeli ziemniaki nie wyszły Ci zbyt cienkie :) czas wypiekania trzeba będzie wydłużyć uważając jednak aby nie przypalić ciasta.

Do pizzy można użyć ulubiony sos (np. majonezowy).
Zachęcamy również do eksperymentowania z innymi ziołami.

Smacznego!


Porady i wyjaśnienia związane z tym przepisem

Najlepsza mąka na pizzę to tzw. typ "00". Jest to mąka pszenna zmieszana z mąką żytnią. Przy wypieku pizzy da nam najlepsze efekty. Jeżeli jednak takiej nie posiadacie, to zwykła pszenna mąka tym 550-650 będzie również dobra.

Zimna fermentacja to proces wyrastania ciasta przechowywanego w lodówce. Tak też zaleca się w przypadku ciasta na pizzę. Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej przed pieczeniem. Umieścić w miseczce i szczelnie zamknąć folią lub workiem po czym umieścić w lodówce. Takie ciasto można też wykorzystać później, nawet w ciągu 2-3 dni.


Wbrew niektórym przepisom ciasto na pizzę nie zawiera mleka.


Do formowania pizzy nie używaj wałka! To najgorsza rzecz jaką można zrobić :)

Delikatnie uformuj pizzę, nie musi być idealnie równa. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się rozrywało. Brzegów pizzy nie smaruj sosem ani nie nakładaj na nie dodatków, możesz natomiast posmarować oliwą z oliwek - pięknie wyrośnie i będzie chrupkie.

Przygotowanie w Thermomix:




1) Rozgrzać piekarnik do minimum 200 stopni (najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

2) Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ( 10sek. | obr. 5-6 ) i dalej ( 2min. | Interwał )

3) Ciasto podziel na trzy części, umieść w woreczkach w lodówce. Po kilkunastu minutach, gdy kamień masz już rozgrzany - wyjmij jedną część ciasta.

4) Z ciasta formujemy pizzę. Najlepiej dłońmi rozciągnąć i rozmasować ciasto do oczekiwanej wielkości pizzy (nie używaj wałka do ciasta), lekko podsypując mąką, aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

5) Ciasto smarujemy serem ricotta (wcześniej przygotowanym np. z łyżką jogurtu i przyprawami - będzie łatwiej się smarował. Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta.

Ciasto smarujemy serkiem ricotta.
(Ricottę można też rozmieszać z łyżką jogurtu i ziołami wcześniej - będzie się lepiej smarowała i będzie bardziej aromatyczna).

Ziemniaki obrane i umyte kroimy na najcieńsze plastry jakie potrafimy (coś jak chipsy). Zalewamy je na kilka chwil wrzątkiem, aby lekko zmiękły. Osuszamy i układamy je na powierzchni naszej nietypowej pizzy tak aby lekko na siebie nachodziły. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Gdy pizza się piecze, oliwę lub jak kto woli klarowane masło rozpuszczone mieszamy z ziołami i czosnkiem. Takim roztworem skrapiamy powierzchnię pizzy już po upieczeniu.

Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka. Jeżeli ziemniaki nie wyszły Ci zbyt cienkie :) czas wypiekania trzeba będzie wydłużyć uważając jednak aby nie przypalić ciasta.

Do pizzy można użyć ulubiony sos (np. majonezowy).
Zachęcamy również do eksperymentowania z innymi ziołami.

Smacznego!






Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z soczewicą czerwoną Groszek ptysiowy Pierogi z serem ricotta (na słodko) SeroMaCzek

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowlątCzy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki brokuła