przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:




Najlepsza pizza

Popularne frazy: -> pieczywo, pizza, obiad, kolacja, włoska pizza, przepis thermomix, pizza przepis, kamien do pizzy



Ciasto na pizzę:
- maksymalnie 10g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- ok.180 ml. wody ciepłej
- 400 g mąki (pszenna 500-550)
- 10 g soli
- 15 g oliwy z oliwek

Dodatki:
- przyprawa do pizzy (mieszanka) lub samodzielnie dobrane przyprawy
- ser żółty
- oliwki
- suszone pomidory z oliwy
- papryczka pikantna
- sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Najlepsza pizza Najlepsza pizza 

Przygotowanie
Ciasto najlepiej wyrobić w robocie kuchennym z hakiem. Podzielić na trzy części umieścić w lodówce zawinięte w woreczek.

Rozgrzać piekarnik do minimum 200 stopni.
(najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

Z ciasta formujemy np. okrąg (najlepiej ręcznie bez użycia wałka), lekko podsypując mąką aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. (sos powinien być bardzo dobrze odparowany, gęsty - zbyt wodnisty zamoczy ci ciasto).

Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka.

Do pizzy można użyć ulubiony sos.
Zachęcamy również do eksperymentowania z dodatkami. Najlepsze jednak pizze to takie z maksymalnie 3-4 składnikami.

Smacznego!


Porady i wyjaśnienia związane z tym przepisem

Może nie najlepsza mąka na pizzę a najdroższa to tzw. typ "00". Jest to mąka pszenna typ pomiędzy 450 -> 550. Nie warto więc wydawać podwójnie wyższej kwoty za mąkę, którą można kupić o połowę taniej, a różnić się będzie tylko ceną ;)

Zimna fermentacja to proces wyrastania ciasta przechowywanego w lodówce. Tak też zaleca się w przypadku ciasta na pizzę. Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej przed pieczeniem. Umieścić w miseczce i szczelnie zamknąć folią lub workiem po czym umieścić w lodówce. Takie ciasto można też wykorzystać później, nawet w ciągu 2-3 dni.


Wbrew niektórym przepisom ciasto na pizzę nie zawiera mleka.


Do formowania pizzy nie używaj wałka! To najgorsza rzecz jaką można zrobić :)

Delikatnie uformuj pizzę, nie musi być idealnie równa. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się rozrywało. Brzegów pizzy nie smaruj sosem ani nie nakładaj na nie dodatków, możesz natomiast posmarować oliwą z oliwek - pięknie wyrośnie i będzie chrupkie.


Pod żadnym pozorem nie stosuj koncentratu pomidorowego ani ketchupu zamiast sosu do smarowania ciasta. Niektórzy żartują nawet, że za takie coś powinno się mordować :).


Przygotowanie w Thermomix:




1) Rozgrzać piekarnik do minimum 200 stopni (najlepiej maksymalna jaką pozwoli Ci piekarnik).

Jeżeli masz kamień do pieczenia pizzy to od razu umieść go w piekarniku niech się odpowiednio rozgrzeje.

2) Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym. Wyrabiamy ( 10sek. | obr. 5-6 ) i dalej ( 2min. | Interwał )

3) Ciasto podziel na trzy części, umieść w woreczkach w lodówce. Po kilkunastu minutach, gdy kamień masz już rozgrzany - wyjmij jedną część ciasta.

4) Z ciasta formujemy pizzę. Najlepiej dłońmi rozciągnąć i rozmasować ciasto do oczekiwanej wielkości pizzy (nie używaj wałka do ciasta), lekko podsypując mąką, aby później łatwo było zsunąć ją do piekarnika na kamień lub blachę.

5) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. (sos powinien być bardzo dobrze odparowany, gęsty - zbyt wodnisty zamoczy ci ciasto). Dalej lekko zawijamy brzegi ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

6) Sam proces wypieku pizzy na kamieniu będzie trwał stosunkowo krótko (8-9 min). Na blaszce może to trwać nieco dłużej. Pizza wypiekana na kamieniu będzie znacznie lepsza - chrupka.



Do pizzy można też użyć ulubiony sos.
Zachęcamy również do eksperymentowania z dodatkami. Najlepsze pizze, to takie, z maksymalnie 3-4 składnikami.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotkaPortugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de DeusTarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Mam Thermomix - co dalej? Pomysł na świąteczną dekorację ...