Masa marcepanowa

Popularne frazy: -> masa marcepanowa, marcepan, amaretto, woda różna, migdałowe, migdały, jak obrać ze skórki migdały, masa marcepanowa Thermomix, Migdały, bez glutenu, bez laktozy, wegańskie, bez jajek, Boże Narodzenie, bez pieczenia, dekoracja z marcepanu, dekoracje marcepanowe



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 220g cukru
- 50g miodu
- 125g wody

- 250g migdałów (obrane ze skórki)
- 250g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 30g likieru Amaretto lub wody różanej




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść migdały oczyszczone ze skórki. Rozdrabniamy je na mączkę. (ok. 20 sek. | obroty 7). Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
2. W naczyniu miksującym umieść cukier, miód i wodę. Gotujemy syrop cukrowy.
(temp. 100 stopni C | obroty 2).
Gotujemy do czasu aż syrop zgęstnieje
(jeżeli widzimy że syrop zgęstniał robimy prosty test: małą kroplę syropu opuszczamy do lodowatej wody, gdy będzie na tyle elastyczna,aby ją uformować palcami to znak, że syrop jest już gotowy).
3. Do syropu dodać wcześniej przygotowane migdały, cukier puder, wodę różaną lub likier oraz aromat. Dokładnie wymieszać (3 min. | pozycja INTERWAŁ - wspomagając ucieranie kopystką). Po uzyskaniu jednolitej masy marcepan mamy gotowy.




Masę marcepanową wykorzystaj do wypieków.

# Podpowiedzi:
Jeżeli dysponujesz migdałami w skórkach to trzeba je włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna łatwo odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać kolejne 7min. i obrać). Obrane migdały dokładnie osuszyć na ściereczce.

#



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tortilla - pełnoziarnista Domowe krakersy Korzenne bagietki Mirelki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Jagodzianki!Kilka niesztampowych pomysłów na dania z Thermomix na Walentynki.Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.Wpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologiczna