Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe

Popularne frazy: -> litewskie ciasteczka makowe, śliżyki, sliżyki



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 25g drożdży
- 90g cukru
- 200g mleka (lub wody) w temp. pokojowej
- 430g mąki pszennej typ 550
- 30g oleju
- szczypta soli
- 150g suchego maku
- łyżka płynnego miodu
- mąka pszenna do podsypywania podczas formowania


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1) W naczyniu miksującym umieść pokruszone drożdże z cukrem i mlekiem. (2 min. | temp. 37 stopni | obroty 3).
2) Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał/Kłos).
3) Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego umieszczamy w misce przykrywając wilgotną ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
4) Wyrośnięte ciasto delikatnie formujemy w wałki grubości ok. 2cm. i kroimy na centymetrowe kawałki. (podobnie jak kroi się kopytka). Solidnie podsypujemy mąką aby się nie pokleiły.
5) Pokrojone ciasteczka umieszczamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w piekarniku.
6) Pieczemy 15-17 min. w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rogale Świętego Marcina Bagietki (styl włoski) Serek domowy z kefiru Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...