Drożdżówki z makiem

(porcja na 14 drożdżówek)

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, pyszne bułeczki drożdżowe, przepis na bułeczki drożdżowe



Drożdżówki z makiem
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:
- 20 g drożdży
- 70 g cukru
- ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- 1 żółtko z jajka kurzego
- 60g miękkiego masła
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. pomarańczowego.

Masa makowa: (od biedy można użyć gotową masę makową)
- 2 białka z jajka kurzego
- 250g maku suchego niemielonego
- 1 duże jabłko (obrane, wypestkowane i pokrojone na 8 części)
- 50g miodu
- 70g rodzynek
- 60g cukru
- 20g masła miękkiego

Do smarowania:
- 1 żółtko z jajka kurzego
- 1 łyżka wody

Do dekoracji lukier:
- 200g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść suchy mak. (30sek. | obr. 10) Zmielony mak przekładamy do innego naczynia.

2) Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Naczynia miksującego nie musisz myć po mieleniu maku. Dodajemy składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier (3min. | temp. 37 stopni C | obr. 2).

3)Dalej dodajemy pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500g mąki pszennej typ 500, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał ).

4) Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i umieszczamy w misie pod przykryciem na około 30min.

5) Przygotowujemy masę makową.
Dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące
(zobacz jak to zrobić poprawnie: ubijanie piany z białek ).
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść motylek, dodaj dwa białka i małą szczyptę soli. Nie zatykamy otworu w pokrywie. Ubijamy na sztywną pianę (czas ok. 3-4 min. | obr. 3.5).
Ubite białka na sztywną pianę przekładamy do miseczki.

6) Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po ubijaniu piany) wrzucamy składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło) ( 20 sek. | obr. 4 )

7) Dalej masę makową przekładamy do większej misy. Dodajemy rodzynki (mieszamy już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodajemy do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Odstawiamy masę i przechodzimy do rozwałkowania ciasta.

8) Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę ciasta rozwałkuj na grubość około pół centymetra (patrz zdjęcie poniżej) i na tak przygotowanym cieście rozkładamy połowę masy makowej pozostawiając po brzegach około 2cm bez masy.


jak zawijać drożdżówki





9) Zwijamy w roladę. Dalej ostrym nożem kroimy na kawałki około 4 cm. Układamy dosyć luźno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdą bułeczkę dociskamy po środku (patrz zdjęcie) aby powstały charakterystyczne drożdżówki. Smarujemy żółtkiem rozbitym z łyżką wody.


jak zawijać drożdżówki



jak zawijać drożdżówki




10) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie tak jak wcześniej przygotowujemy drugą porcję drożdżówek z drugiej części ciasta. Po około 10 minutach rozgrzewania piekarnika umieszczamy w nim pierwszą porcję drożdżówek i wypiekamy 15 minut, 200 stopni C, pieczenie góra/dół.

11) Po wypieczeniu pierwszej porcji umieszczamy w piekarniku drugą porcję.
Wypiekamy podobnie jak pierwszą.

12) Przygotowujemy lukier. W miseczce umieść cukier puder, wodę i olejek pomarańczowy. Mieszamy łyżeczką do połączenia składników. Lukrujemy od razu na gorąco wyjęte z pieczenia drożdżówki.

Drożdżówki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Pyszne, pachnące i miękkie.
Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec - zawijany Stefanka - miodownik Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaSzampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieMigdałowych szaleństw czas