Chrupiące kawowe gofry - fit

(porcja ciasta na 4-5 sztuk z klasycznej gofrownicy)

Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, ciasto do kawy, chrupiące gofry, fit gofrowy przysmak, gofry kawowe.



Chrupiące kawowe gofry - fit
 
 

Ciasto na gofry:
- 2 jajka
- 170g płatków owsianych
- 50g kawy espresso (mocna z ekspresu)
- 100g jogurtu naturalnego (można go przygotować samodzielnie w TM)
- 50g daktyli suszonych bez pestek
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 16g cukru waniliowego (najlepszy będzie samodzielnie wykonany w TM)
- mała szczypta soli



Dodatkowo:
- olej roślinny do lekkiego przesmarowania gofrownicy przed pieczeniem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu umieść płatki owsiane (30 sek.| obr. 10)

2. Zgarniamy kopystką mąkę ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki.(40 sek. | obr. 6).

3. Zgarniamy kopystką masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy.(15 sek. | obr. 4). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

4. Gofrownicę natłuszczamy lekko olejem roślinnym i rozgrzewamy. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy ciasto i wypiekamy na chrupko.

Aby gofry były chrupiące należy po upieczeniu układać je na kratce do przestygnięcia.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. owoce, sosy itp.)


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Paszteciki CzekoLAdoWA Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca Domowy serek a'la ricotta z pesto

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?20 jadalnych produktów zabijających cellulitKiełki soczewicy czerwonejCzy wiesz, że ...