Chrupiące kawowe gofry - fit

(porcja ciasta na 4-5 sztuk z klasycznej gofrownicy)

Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, ciasto do kawy, chrupiące gofry, fit gofrowy przysmak, gofry kawowe.



Chrupiące kawowe gofry - fit
 
 

Ciasto na gofry:
- 2 jajka
- 170g płatków owsianych
- 50g kawy espresso (mocna z ekspresu)
- 100g jogurtu naturalnego (można go przygotować samodzielnie w TM)
- 50g daktyli suszonych bez pestek
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 16g cukru waniliowego (najlepszy będzie samodzielnie wykonany w TM)
- mała szczypta soli



Dodatkowo:
- olej roślinny do lekkiego przesmarowania gofrownicy przed pieczeniem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix


1. W suchym i czystym naczyniu umieść płatki owsiane (30 sek.| obr. 10)

2. Zgarniamy kopystką mąkę ze ścianek naczynia i dodajemy pozostałe składniki.(40 sek. | obr. 6).

3. Zgarniamy kopystką masę ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy.(15 sek. | obr. 4). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

4. Gofrownicę natłuszczamy lekko olejem roślinnym i rozgrzewamy. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy ciasto i wypiekamy na chrupko.

Aby gofry były chrupiące należy po upieczeniu układać je na kratce do przestygnięcia.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. owoce, sosy itp.)


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Mirelki Paszteciki Czworaczek - chleb pszenno-żytni Moje ulubione pączki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieKiełki rzodkiewki