Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:


Deserki amaretti

(10 małych deserków słoiczkowych)

Deserki amaretti 

Popularne frazy: | *

szybki deserek, deser jogurtowy, na szybko z jogurtu, szybkie deserki, jogurtowy smakołyk, pianka jogurtowa, piknik, śniadanie, amaretti, deserki słoiczkowe

Składniki:

- 200 g ciasteczek amaretti
- 30 g masła
- 400 g serka ricotta (możesz go też samodzielnie wykonać - zobacz przepis na Thermomix)
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem (jeżeli lubisz mniej słodkie deseru dodaj galaretkę bez cukru)
- 150 g wody (do rozpuszczenia galaretki)
- 200 g jogurtu naturalnego
- owoce, np. brzoskwinie z puszki (bez zalewy) pokrojone w kostkę.
- 1 czerwona galaretka (truskawkowa lub wiśniowa)

Deserki amaretti

Przygotowanie w Thermomix




1. W 150g ciepłej przegotowanej wody rozpuść galaretkę cytrynową. Pozostaw do wystygnięcia.
W 250g ciepłej przegotowanej wody rozpuść też czerwoną galaretkę. Pozostaw do przestygnięcia.

2. W suchym naczyniu miksującym umieść połowę ciasteczek amaretti. Dodaj masło. Wymieszaj. ( 25 sek. | obr. 5 ).

3. Wyrobioną masę umieść w słoiczkach deserowych na dnie.

4. W naczyniu miksującym umieść serek ricotta, połowę ciasteczek, jogurt naturalny i rozpuszczoną żółtą galaretkę. Dokładnie zmiksować. ( 1,5 min. | obr. 4-5 ). Rozłóż w słoiczkach deserowych na wcześniejszej masie z ciasteczek.

5. Zakręć wieczko w słoiczkach i umieść je w zamrażalniku na 15-20min.

6. Dodaj pokrojone w kostkę owoce do każdego ze słoiczków.(np. brzoskwinie z puszki bez zalewy), tak aby utrzymały się na wierzchu. Powinno też pozostać miejsce na późniejsze zalanie deserków galaretką.

7. Zalej czerwoną galaretką deserki w słoiczkach. Zakręcić słoiczki i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie deserki są gotowe do podania.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Szybki deser jogurtowyCzworaczek - chleb pszenno-żytniWaniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca:
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.

 »» czytaj więcej





Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaCatering dietetyczny testowany przez Gwiazdy