Rollsy z pełnoziarnistej tortilli

(10 porcji)

Popularne frazy: -> rollsy, przekąski, zakąski, dania z tortilli, tortilla pełnoziarnista, piknik, przekąska piknikowa



Rollsy z pełnoziarnistej tortilli
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 300 g serka ricotta
- 60 g chrzanu tartego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka świeżego soku z cytryny
- pieprz, sól (do smaku)

- 1 ogórek gruntowy
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g łososia wędzonego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- liście rukoli
- 1 świeża papryka czerwona




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1. W naczyniu miksującym umieść ser ricotta, tarty chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz (do smaku). Miksuj na gładką masę. ( 5 sek. | obr. 8-10), otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć pastę z brzegów, zamknij i ponownie zmiksuj ( 10-15 sek. | obr. 5-6). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do miseczki i odłóż do późniejszego wykorzystania.

2. Przygotuj tortille wg. przepisu:
- tortilla pełnoziarnista (tortille nie moga być mocno wypieczone, bo ciężko będzie je zwijać) lub użyj gotowych.

3. Umyj dokładnie warzywa. Ogórek, paprykę - kroimy na długie słupki.
Łososia wędzonego kroimy na paski.
Jajka (bez żółtek) kroimy w słupki.

4. Tortillę kroimy na półokręgi. Smarujemy na całej powierzchni przygotowanym serkiem chrzanowym. Układamy warzywa, kiełki, jajko, łososia i inne dodatki. Zwijamy tortillę (tak aby słupki warzyw lekko wystawały od równej strony. Zawinięte ruloniki od spodu owijamy srebrną folią spożywczą.


jak zawijać tortille




5. Tak przygotowane przekąski możemy zabrać ze sobą na piknik.

Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Dobierać smakowo wg uznania.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pasteis de nata Chleb ziarenka smaku z żurawiną Mini pączki z serka ricotta Ulęgałkowe ciasto

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Świat poduszekDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Migdałowych szaleństw czasMiód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek