Rollsy z pełnoziarnistej tortilli

(10 porcji)

Popularne frazy: -> rollsy, przekąski, zakąski, dania z tortilli, tortilla pełnoziarnista, piknik, przekąska piknikowa



Rollsy z pełnoziarnistej tortilli
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 300 g serka ricotta
- 60 g chrzanu tartego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka świeżego soku z cytryny
- pieprz, sól (do smaku)

- 1 ogórek gruntowy
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g łososia wędzonego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- liście rukoli
- 1 świeża papryka czerwona




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1. W naczyniu miksującym umieść ser ricotta, tarty chrzan, jogurt naturalny, sól i pieprz (do smaku). Miksuj na gładką masę. ( 5 sek. | obr. 8-10), otwórz naczynie miksujące, kopystką zrzuć pastę z brzegów, zamknij i ponownie zmiksuj ( 10-15 sek. | obr. 5-6). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż do miseczki i odłóż do późniejszego wykorzystania.

2. Przygotuj tortille wg. przepisu:
- tortilla pełnoziarnista (tortille nie moga być mocno wypieczone, bo ciężko będzie je zwijać) lub użyj gotowych.

3. Umyj dokładnie warzywa. Ogórek, paprykę - kroimy na długie słupki.
Łososia wędzonego kroimy na paski.
Jajka (bez żółtek) kroimy w słupki.

4. Tortillę kroimy na półokręgi. Smarujemy na całej powierzchni przygotowanym serkiem chrzanowym. Układamy warzywa, kiełki, jajko, łososia i inne dodatki. Zwijamy tortillę (tak aby słupki warzyw lekko wystawały od równej strony. Zawinięte ruloniki od spodu owijamy srebrną folią spożywczą.


jak zawijać tortille




5. Tak przygotowane przekąski możemy zabrać ze sobą na piknik.

Dodatki oczywiście można dowolnie komponować. Dobierać smakowo wg uznania.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chleb weselny (Thermomix) Makowiec japoński Zabawne ciasteczka Wielkanocna rolada schabowa

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Wpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologicznaKiełki w słoiku - to bajecznie prosteKilka niesztampowych pomysłów na dania z Thermomix na Walentynki.Śledzik, ostatki - koniec karnawału!