Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki: |
Przygotowanie w Thermomix
1) Ugotować 6 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.
2) Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać same białka ugotowanych jajek. Rozdrobnić delikatnie. (3sek. | obr.3).
Rozdrobnione białka odłożyć do większej miseczki.
3) Nie trzeba myć naczynia przed kolejnym krokiem. W naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: żółtka z ugotowanych jajek, chrzan, jogurt naturalny i majonez, przyprawić solą. ( 20 sek. | obr. 3,5). Otwórz pokrywę naczynia miksującego. Utartą masę zgarniamy kopystką z brzegów naczynia miksującego. Ponownie ucieramy. ( 30 sek. | obr.3 ). Zawartość naczynia miksującego przełóż do miski z rozdrobnionymi białkami. Sos jest gotowy. Dobrze jest go umieścić w lodówce, aby lepiej się przegryzł.
Podawać do chlebków pita lub kanapek.
Można użyć też jako polski sos do nachosów. Świetnie też sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Smacznego!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów