Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek

(porcja na 3-4 osoby)

Popularne frazy: -> Jajko, co zrobić z jajek, jajka na śniadanie, co zrobić z ugotowanych jajek, co zrobić z jajek wielkanocnych, sos z jajek, sos chrzanowy, jajka z chrzanem



Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek
 
 

Składniki:



- 6 jajek
- 40-50 g chrzanu tartego
- sól (duża szczypta do smaku)
- 1,5 - 2 łyżek jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu (najlepiej samodzielnie wykonanego w Thermomix)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) Ugotować 6 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek.

2) Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać same białka ugotowanych jajek. Rozdrobnić delikatnie. (3sek. | obr.3).
Rozdrobnione białka odłożyć do większej miseczki.

3) Nie trzeba myć naczynia przed kolejnym krokiem. W naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: żółtka z ugotowanych jajek, chrzan, jogurt naturalny i majonez, przyprawić solą. ( 20 sek. | obr. 3,5). Otwórz pokrywę naczynia miksującego. Utartą masę zgarniamy kopystką z brzegów naczynia miksującego. Ponownie ucieramy. ( 30 sek. | obr.3 ). Zawartość naczynia miksującego przełóż do miski z rozdrobnionymi białkami. Sos jest gotowy. Dobrze jest go umieścić w lodówce, aby lepiej się przegryzł.

Podawać do chlebków pita lub kanapek.
Można użyć też jako polski sos do nachosów. Świetnie też sprawdzi się na wielkanocnym stole.


Smacznego!







Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Sernik z musem piernikowym Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Czizkejk

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęPizza domowa ... Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom