Przygotowanie w Thermomix
1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Rozdrabniamy.
( 3 sek. | obr. 5 )
2. Zgarniamy kopystką z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i cebulę. Dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli, 20g oleju. Dusimy.
( 2 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
3. Dodać marchewkę obraną i pociętą na ok. 2cm kawałki. Otwór w pokrywie zasłonić miarką. Rozdrobnić.
( 10 sek. | obr. 5 ) Zgarnąć ze ścianek rozdrobnioną marchewkę.
4. Pieczarki oczyścić, umyć i przeciąć na pół. Dodać do naczynia miksującego.
Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mączki grzybowej. Dusimy.
( 5 min. | temp. 100 stopni C | obroty lewe 1)
Nie zatykamy otworu w pokrywie, aby swobodnie parowało.
5. Zgarnąć kopystką i dodać 50ml wody, łyżeczkę bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusimy ponownie.
( 5 min. | temp. 100 stopni C | obr. lewe 1 )
Na pokrywie można postawić koszyczek, aby nie chlapało i swobodnie parowało. W ten sposób zredukuje się część wody.
6. Dalej zatrzymać noże i przez otwór w pokrywie przy włączonej wadze dodać śmietanę lub jogurt. Poddusić.
( 3 min. | temp. 90 stopni C | obroty lewe 1 ) Otwór w pokrywie pozostawiamy bez przykrycia. Sos mamy gotowy!
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem
kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to
1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!
Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1
czytaj więcej...