Sos pieczarkowy

(porcja ok. 600ml)

Popularne frazy: -> pieczarki, sos z pieczarek, sos do obiadu, najsmaczniejszy sos pieczarkowy, grzybami



Sos pieczarkowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka masła
- spora szczypta soli
- 20g oleju roślinnego
- 500g umytych i oczyszczonych pieczarek (przekrojone na pół)
- 60g marchewki (obranej i pokrojonej w 2cm kawałki)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mączki z suszu grzybowego
- 1 łyżeczka pasty bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50g wody
- 100g śmietany 30% (można też zastąpić jogurtem)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Rozdrabniamy. ( 3 sek. | obr. 5 )
2. Zgarniamy kopystką z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i cebulę. Dodać łyżeczkę masła, szczyptę soli, 20g oleju. Dusimy. ( 2 min. | 120 stopni C | obr. 2 )
3. Dodać marchewkę obraną i pociętą na ok. 2cm kawałki. Otwór w pokrywie zasłonić miarką. Rozdrobnić. ( 10 sek. | obr. 5 ) Zgarnąć ze ścianek rozdrobnioną marchewkę.
4. Pieczarki oczyścić, umyć i przeciąć na pół. Dodać do naczynia miksującego.
Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mączki grzybowej. Dusimy. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obroty lewe 1)
Nie zatykamy otworu w pokrywie, aby swobodnie parowało.
5. Zgarnąć kopystką i dodać 50ml wody, łyżeczkę bulionu drobiowego lub warzywnego. Dusimy ponownie. ( 5 min. | temp. 100 stopni C | obr. lewe 1 )
Na pokrywie można postawić koszyczek, aby nie chlapało i swobodnie parowało. W ten sposób zredukuje się część wody.
6. Dalej zatrzymać noże i przez otwór w pokrywie przy włączonej wadze dodać śmietanę lub jogurt. Poddusić. ( 3 min. | temp. 90 stopni C | obroty lewe 1 ) Otwór w pokrywie pozostawiamy bez przykrycia. Sos mamy gotowy!
Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Domowy serek a'la ricotta Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.Wpływ koloru oprawek okularów na percepcję twarzy: Perspektywa psychologicznaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełki w słoiku - to bajecznie proste