Bułeczki różyczki

Popularne frazy: -> Róże bułki, bulki, bułeczki kwiaty, bułki na grilla, dodatki do grilla, ładne bułki, efektowne, pieczywo, piknik, śniadanie



Bułeczki różyczki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 200 ml maślanki (może być ta która pozostaje po wyrabianiu masła) lub od biedy letniej wody
- 30g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka stołowa masła
- 470g mąki pszennej typ 450-550
- 10g soli
- 5g oliwy z oliwek
- 70g ziaren słonecznika (podgrzanych na suchej patelni aby uwolnić więcej aromatu)

(bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie mogą być wyjęte z lodówki bo wtedy bułeczki będą wyrastały znacznie wolniej)


Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).

2) Wyjmij ciasto podziel na równe 15 części. Dalej, formuj jak (na zdjęciu).


bułki przepis thermomix


bułki przepis thermomix



3) Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem (można też posypać makiem, sezamem ...)

4) Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 10-12 min.)

Dalej po 10 minutach wyrastania bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 15-17 minut.


Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.

# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty ... zaprezentowane tutaj bardzo ładnie komponują się na stole, spełnią też rolę niezłej dekoracji.

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do 180 stopni. Jeżeli przerosną nie będą tak kształtne - ale nadal bardzo smaczne :)



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec japoński Digestive, Graham crackers Chlebki do żurku Chleb weselny (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pizza domowa ... Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Pierogi Kiełki to samo zdrowie!