Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:


Różane ciasto ucierane z owocami

Najprawdopodobniej najłatwiejsze ciasto na świecie

Różane ciasto ucierane z owocami 

Popularne frazy: | *

ciasto ucierane, ucierane z olejem, najłatwiejsze ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z truskawkami, przepis na Thermomix, szybkie ciasto z owocami

Składniki(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

- 4 jajka (rozmiar L, białka i żółtka oddzielnie)
- mała szczypta soli
- 150 g cukru kryształu (najlepszy będzie drobny do wypieków, ułatwi ucieranie)
- 105-110 g oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej typ 500-550
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka konfitury różanej
- 500g dowolnych owoców (mogą być mrożone - patrz instrukcja poniżej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- cukier puder (aby oprószyć ciasto przed podaniem)

Przygotowanie w Thermomix:

1. Dokładnie oddzielić białka od żółtek. Jeżeli zrobisz to mało dokładnie i żółtko dostanie się do białka będą trudności z ubiciem piany. Przygotuj tortownicę o średnicy około 23-25 cm. lub dwie małe tortownice ok. 15cm - wykładając od dołu papierem do pieczenia.

2. Przygotować naczynie miksujące tak jak do ubijania piany z białek (powinno być umyte dobrze i osuszone np. ręcznikiem papierowym). Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące. Włącz wagę.

3. Ustawiając na pokrywie kolejno naczynia i tarując wagę odważyć olej w szklance (około pół szklanki) i odstawić.

4. Odważyć w miseczce mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia lekko wymieszać łyżką. Odstawić do wykorzystania później.
Odważyć cukier i odłożyć do późniejszego wykorzystania.


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

5. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieść motylek, dodaj oddzielone białka i odrobinę soli. Ubij białka na puszystą pianę. ( czas około 2-3 min. obroty 3,5 - bez miarki w otworze tak aby lepiej się napowietrzało ) Jeżeli widzisz, że piana z białek jest ubita można stopniowo po łyżce dodać cukier nie zmniejszając obrotów. Dodajemy stopniowo i bez pośpiechu aby piana cały czas pozostała pulchna. Ciągle ubijając (czas około 2-3 min. obr. 3.5).

6. Bez zatrzymywania zmniejszamy obroty do 3 Dodajemy łyżkę konfitury różanej i żółtka. Ubijamy jeszcze 1 min.

7. Bez zatrzymywania dodajemy cieniutką stróżką przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany olej. Ubijamy jeszcze około 2 min. obr. 3 Piana lekko zmniejszy objętość, ale powinna pozostać cały czas pulchna.

8. Zatrzymaj ubijanie. Otwórz pokrywę naczynia miksującego. Kopystką zrzuć jeżeli coś jest na brzegach naczynia. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamknij naczynie miksujące. Kontytuuj mieszając delikatnie do połączenia składników. ( 30-40 sek. obr. 0,5 ).

9. Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (jeżeli używasz dwóch małych to podziel ciasto na pół). Ciasto podczas wylewania powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Wyrównaj ciasto i umieść na nim owoce (tutaj zupełna dowolność, można zastosować właściwie wszystkie owoce. Jeżeli użyjesz mrożonych oprósz je lekko mąką pszenną przed dodaniem. Nie dodawaj tez ich więcej niż w przepisie podano. Ciasto z mrożonymi owocami będzie też piekło się nieco dłużej. Kontroluj patyczkiem - musi być suchy po wyjęciu.

Podczas testowego wypiekania użyłem rabarbaru, który lekko zblanszowałem na patelni z cukrem, aby lekko zmiękł i się osłodził.

Owoce umieść tak, aby były w połowie zanurzone w cieście. Na koniec ciasto oprósz brązowym cukrem, który podczas pieczenia ładnie się skarmelizuje.

10. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku. Wypiekamy "do suchego patyczka" około 1 h. Ustawienie w piekarniku - środkowa półka, wypiekanie góra i dół. Jeżeli pieczesz z termoobiegiem kontroluj ciasto aby się nie przypiekło za mocno od góry.

11. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem, kroić i podawać na stół. Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Jajka z kiełkamiKrem czekoladowy nie tylko do tortówChałka - czarująca słodka buła

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca:
Jak wyhodować kiełki w domu?

Jak wyhodować kiełki w domu? Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej





Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaCatering dietetyczny testowany przez Gwiazdy