przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Żurawina i jabłko -
spożywane razem - mają dużo większy potencjał antyoksydacyjny, niż zjadane osobno.

Podobnie z cytryną i szpinakiem. Zawarta w cytrynie witamina C znacznie zwiększa przyswajanie żelaza zawartego w szpinaku.
Zobacz też:




Domowy serek a'la ricotta z pesto

Popularne frazy: -> domowy ser biały, ser z mleka, przepis na ser z thermomixa, ricotta domowa, jak zrobić ricottę w domu, ser ricotta z thermomix, ser biały z thermomix, piknik, śniadanie, ser z pesto, farsz do ravioli



Składniki na ser:

- 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT)
- 50 ml soku wyciśniętego z cytryny



(z tych składników powinno wyjść ok. 400g serka ricotta)


Składniki na pesto:

- 50 g słonecznika łuskanego
- 50 g pomidorów suszonych z oliwy
- 4-5 gałązek bazylii (tylko liście)
- 30 g ser Grana Padano lub Parmezan (w kawałkach)
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli do smaku


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Domowy serek a'la ricotta z pesto 



Przygotowanie w Thermomix




1) Mleko przelej do naczynia miksującego. (Obroty 2.5, czas ok. 15-16 min. temp. 90 stopni) - ogrzewamy mleko.

2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).

3. Wyłączamy Thermomix i pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na około 30 minut.

4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.

5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku.

6. Nie trzeba myć naczynia. Przystępujemy do przygotowania pesto.
Wszystkie składniki na pesto umieść w naczyniu miksującym. Blendujemy dokładnie (10-15 sek. | obroty 6-10), kopystką zgarniamy zawartość naczynia, która przykleiła się do ścianek i ponownie blendujemy (10-15 sek. | obroty 6-10). Można powtórzyć 2-3 razy blendowanie do dokładnego połączenia się składników.

7. Do przygotowanego pesto dodajemy wcześniej przygotowany ser ricotta. Dokładnie mieszamy (30 sek. | obroty 4-5). Gotowy serek można stosować już w innych przepisach lub umieścić w koszyczku do formowania serów i odstawić do lodówki na kilka godzin.

8. Serek mamy gotowy. Przechowujemy w lodówce. Smakuje doskonale z oliwą z oliwek. Można go z powodzeniem używać do przygotowywania przekąsek (np. kuleczki z serka ricotta z oliwką w środku, lekko obtoczone w wiórkach serowych i przyprawach.)
Doskonale sprawdzi się też jako farsz w ravioli.


Czekamy na Wasze inspiracje wykorzystania serka i życzymy smacznego!



Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek.

Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki lub kozieradki.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Koktajl z jarmużem i kiełkamiMakowiec świątecznyMirelki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?