Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, na śniadanie, bułki drożdżowe, bułeczki na słodko, delikatne bułki, przepis na Thermomix, piknik, śniadanie, jesienne bułeczki, co zrobić z jabłkami



Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Farsz:

(jeżeli farsz będzie dłużej leżał dodaj soku z cytryny - dłużej zachowa ładny kolor ).

- 2 jabłka (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę około 1cm.
- 1 brzoskwinia (obrana ze skórki i pokrojona w kostkę około 1cm.
- 2-3 śliwki (pokrojone w kostkę ok. 1 cm.) lub 2-3 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki brązowego cukru (można pominąć jeżeli mamy słodkie owoce)


Ciasto:


- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 25 g drożdży świeżych
- 80 g cukru
- 430g mąki pszennej typ 500
- 50g sera ricotta (lub półtłusty twaróg)
- 1 jajko
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- mała szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego lub otarta skórka z dobrze oczyszczanych ekologicznych pomarańczy

Dodatki:


- brązowy cukier do posypania przed pieczeniem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

Przygotowanie farszu:


Farsz najwygodniej przygotować na patelni. Lepiej zredukują się soki w owocach.
W tym celu na patelni umieść wszystkie składniki na farsz (na spód jabłka, bo są najtwardsze). Zasyp wiórkami kokosowymi i brązowym cukrem. Podgrzej na średnim ogniu przez 4-5 min. Zamieszaj delikatnie do połączenia składników. Farsz owocowy mamy gotowy!
Zostaw do przestygnięcia i przejdź do przygotowania ciasta na bułeczki.


bułki przepis thermomix




Przygotowanie bułeczek:


1. W naczyniu miksującym umieść mleko.
Podgrzej do 37 stopni. (3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3)
2. Jajko rozbij w mniejszym naczyniu. Zamieszaj je i odlej większość do naczynia miksującego pozostawiając niewielką ilość do późniejszego przesmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 4-5)
3. Włącz wyrabianie ciasta ( Interwał/kłos | 3 min. )
4. Przygotuj blachę na całą szerokość piekarnika. Spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli dysponujesz matą silikonową to można bułeczki upiec wprost na macie do pieczenia.
5. Uruchom piekarnik i ustaw temperaturę max 50 stopni C.
6. Ciasto nie musi wyrastać. Wyrobione ciasto podziel na 16 części. Dalej każdą z części rozwałkuj (można użyć maszynki do makaronu - będzie łatwo i bez wysiłku) lub używając wałka do ciasta. Z każdego kawałka powstanie pas grubości około 3 mm. i długości około 20-30cm. Z pasa ciasta wytnij nożem do pizzy lub zwykłym nożem długi trójkąt. Odpadki z kolejnych porcji połącz razem użyj ponownie przy formowaniu następnej bułeczki. W najszerszej części umieść wcześniej przygotowany farsz owocowy i zawiń dokładnie (tak jak zawija się rogaliki), aby sok z owoców nie wypływał podczas pieczenia.


bułki przepis thermomix



Ułóż luźno (bo będą jeszcze rosły) na przygotowanej wcześniej blaszce. Gdy będą już gotowe wszystkie bułeczki przesmaruj je delikatnie rozbitym jajkiem pozostawionym wcześniej i posyp brązowym cukrem.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Tam pozostaw aż wyrosną(około 20-25min.- patrz zdjęcia).

Po czasie wyrastania ustaw temperaturę 180 stopni C (z termoobiegiem) w piekarniku i wypiekaj 15 - 17 min. aż się zarumienią.


bułki przepis thermomix




Można podawać pachnące na ciepło lub po przestudzeniu.

Znikają szybko. Są bardzo delikatne i łączą w sobie cudowne jesienne smaki owoców.
Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki różyczki Torcik Kubuś Surówka grillowa Bułki z kiełków pszenicy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekDlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania