przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.
Zobacz też:




Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus

(porcja na 14 drożdżówek)

Popularne frazy: -> Pieczywo bułki, bulki, bułeczki, drożdżówki, pyszne bułeczki drożdżowe, przepis na bułeczki drożdżowe, portugalskie drożdżówki, Pao-de-Deus, drożdżówki z kokosem



Ciasto:
- 20 g drożdży
- 70 g cukru
- ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej
- 10g cukru waniliowego
- 500g mąki pszennej
- 1 żółtko z jajka kurzego
- 30g miękkiego masła
- 30g oleju kokosowego nierafinowanego
- mała szczypta soli
- opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu np. śmietankowego lub pomarańczowego.

Masa kokosowa:
- 3 jajka
- 120g cukru trzcinowego
- 30g mleka 2%
- 150g wiórków kokosowych


Do smarowania:
- mleko (w temp. pokojowej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus 

Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Dodajemy składniki: mleko (w temp. pokojowej), drożdże i cukier ( 3min. | temp. 37 stopni C | obr. 2 ).

2)Dalej dodajemy pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500g mąki pszennej typ 500, 1 żółtko, 30g miękkiego masła, 30g oleju kokosowego, małą szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu). Mieszamy składniki (20 sek. | obr. 4-5 ). Dalej wyrabiamy ciasto. (3 min. | Interwał ).

3) Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i umieszczamy w misie pod przykryciem na około 30min. W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.

4) Przygotowujemy masę. Nie trzeba myć naczynia po cieście. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść jajka, cukier trzcinowy, mleko. Ucieramy na pulchną masę.( 3 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3.5 ). Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. ( 1 min. | obr. 3 ).

4) Ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kule. Na środku każdej z kuli robimy spore zagłębienie. Zagłębienie wypełniamy kremem kokosowym (około łyżka kokosowego kremu na jedną bułeczkę).

5) Bułeczki rozkładamy luźno (zachowując około 2 cm odstępu między nimi) na blaszce do pieczenia (można podłożyć papier do pieczenia lub użyć specjalnej blachy, maty silikonowej).

Każdą bułeczkę smarujemy delikatnie mlekiem. Umieszczamy w piekarniku. Temperaturę ustawiamy na mniej niż 50 stopni C. Pozostawiamy tam bułeczki do wyrośnięcia na około 20-25 min. Jeżeli zauważymy, że już ładnie wyrosły podkręcamy temperaturę do 180 stopni C (grzałka góra - dół) i wypiekamy 17-20 min.

6) Bułeczki po przestudzeniu można jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakują z kawą :)

Drożdżówki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Pyszne, miękkie, pachnące i kokosowe. Rarytas dla miłośników kokosowych smaków. Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wielkanocny torcik - MarysieńkaTarta budyniowa z owocami (Thermomix)Jajka z kiełkami

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...