Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, herbatniki, kawowa kanapka, krówkowy kajmak



Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami
 
 

Herbatniki:

- 30-35 szt. herbatników


Budyń kawowy:
- 150g mocnej kawy espresso
- 500g mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM


Krem:
- 130g cukru
- 350g masła miękkiego w temp. pokojowej
- wcześniej przygotowany budyń kawowy (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
- 50g Amaretto


Warstwa wierzchnia:
- 400g masy kajmakowej krówkowej
- 200g łuskanych orzechów włoskich



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotowanie budyniu (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wlej kawę, mleko, dodaj budynie i cukier waniliowy. Ugotuj budyń ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2) . Ugotowany budyń przełóż do innego pojemnika i szczelnie zamknij. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Nie można użyć ciepłego budyniu do wykonania kremu bo rozpuści Ci masło. Krem wyjdzie wodnisty.


2. Przygotowanie kremu
W suchym i czystym naczyniu umieść cukier. Przygotuj cukier puder. ( 30 sek. | obr. 10 ). Załóż motylek. Dodaj miękkie masło i (wcześniej przygotowany) budyń kawowy. Budyń i masło powinny być w zbliżonej temperaturze. Ucieramy masło z budyniem i cukrem. ( 3 min. | obr. 3 ). Wyjmujemy motylek. Do częściowo utartej masy dodajemy Amaretto, zgarniamy kopystką krem z brzegów naczynia i ucieramy dalej. ( 30-40 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 5-7 ). Krem powinien być aksamitny. Jeżeli widać grudki to znak, że masło były zbyt zimne. Należy wtedy przedłużyć czas ucierania w temp. 37 stopni C aż do połączenia składników w aksamitny krem.


3. Łączenie i składanie ciasta
Ułóż warstwę herbatników na dnie formy.
Dalej krem kawowy. Kolejna warstwa herbatników. Dalej rozprowadzamy warstwę kajmaku krówkowego i przysypujemy orzechami włoskimi. Ciasto zawijamy i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Przed podaniem wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Pokroić i podać do kawki :)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Deserki amarettiPierniczkiMocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczeniaPaszteciki

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urok