przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki możesz jeść:
- na kanapkach;
- jako sałatkę w sosie winegret;
- z jajkiem na twardo lub miękko;
- w zupie i spaghetti;
- w pastach i twarożkach;
- jako dodatek do sałatek;
- w farszu do pierogów;
- w farszu do naleśników;
- zapiekane z jajecznicą lub omletami;
- dodatek do chińszczyzny;
- jako składnik sałatek z warzyw i makaronu ryżowego;
- oraz wszelkich dań smażonych w woku (wrzuć je na końcu smażenia i wymieszaj).
Zobacz też:




Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, herbatniki, kawowa kanapka, krówkowy kajmak

Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami 


Herbatniki:

- 30-35 szt. herbatników


Budyń kawowy:
- 150g mocnej kawy espresso
- 500g mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM


Krem:
- 130g cukru
- 350g masła miękkiego w temp. pokojowej
- wcześniej przygotowany budyń kawowy (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
- 50g Amaretto


Warstwa wierzchnia:
- 400g masy kajmakowej krówkowej
- 200g łuskanych orzechów włoskich


Przygotowanie w Thermomix

1. Przygotowanie budyniu (najlepiej przygotować go dzień wcześniej)
W naczyniu miksującym umieść motylek.
Wlej kawę, mleko, dodaj budynie i cukier waniliowy. Ugotuj budyń ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2) . Ugotowany budyń przełóż do innego pojemnika i szczelnie zamknij. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Nie można użyć ciepłego budyniu do wykonania kremu bo rozpuści Ci masło. Krem wyjdzie wodnisty.


2. Przygotowanie kremu
W suchym i czystym naczyniu umieść cukier. Przygotuj cukier puder. ( 30 sek. | obr. 10 ). Załóż motylek. Dodaj miękkie masło i (wcześniej przygotowany) budyń kawowy. Budyń i masło powinny być w zbliżonej temperaturze. Ucieramy masło z budyniem i cukrem. ( 3 min. | obr. 3 ). Wyjmujemy motylek. Do częściowo utartej masy dodajemy Amaretto, zgarniamy kopystką krem z brzegów naczynia i ucieramy dalej. ( 30-40 sek. | temp. 37 stopni C | obr. 5-7 ). Krem powinien być aksamitny. Jeżeli widać grudki to znak, że masło były zbyt zimne. Należy wtedy przedłużyć czas ucierania w temp. 37 stopni C aż do połączenia składników w aksamitny krem.


3. Łączenie i składanie ciasta
Ułóż warstwę herbatników na dnie formy.
Dalej krem kawowy. Kolejna warstwa herbatników. Dalej rozprowadzamy warstwę kajmaku krówkowego i przysypujemy orzechami włoskimi. Ciasto zawijamy i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.

Przed podaniem wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Pokroić i podać do kawki :)

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Kawa mielona w ThermomixCrumble ze śliwkamiStefanka - miodownik

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka