Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

(Porcja na 3-4 osoby)

Popularne frazy: -> obiad, polędwica wieprzowa, sos śliwkowy, sos grzybowy, kolacja, kolację, obiady, makaron, danie z makaronem, danie z grzybami



Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto na makaron:


- 180g semoliny
- 80g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20g oliwy z oliwek
- spora szczypta kurkumy
- (opcjonalnie jeżeli potrzeba) 2-3 łyżki wody, aby poprawić konsystencję ciasta, gdy jest zbyt suche.

Mięso (marynujemy i umieszczamy w lodówce na minimum 1-2 godziny wcześniej):


- 400-500g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1cm plastry
- pieprz, sól, czosnek, pikantna papryka (do marynowania mięsa)
- 2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego


(Polędwicę można też marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu gotowania potrawy). Będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.

Sos:


- 150g cebuli przekrojonej na połówki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki dobrych powideł śliwkowych
- 1 łyżka mączki grzybowej (mielone suszone grzyby)
- pół łyżeczki suszonej papryki czerwonej słodkiej wędzonej
- 600g ciepłej wody + łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub mięsnego wykonanego w TM.

Do dekoracji:


- natka pietruszki
- grubo mielony pieprz



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix:



Przygotowanie mięsa:


1) Musztardę zmieszać z olejem i przyprawami.
2) Polędwicę oczyść z błon i pokrój na 1cm plastry.
3) Mięso dokładnie smarujemy marynatą.
4) Umieszczamy w lodówce na minimum 1-2 godzin.

Przygotowanie ciasta na makaron:

1) W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników. Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.


ciasto makaronowe Thermomix




2) Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!
Kroimy makaron na grube tasiemki (tagliatelle).

3) Krojony makaron rozmieść dosyć luźno na desce. Tam będzie czekał na czas gotowania.

4) Makaron gotujemy w dużym garnku w dobrze osolonej wodzie bezpośrednio przed podaniem (czas około 6-7 minut).

Przygotowanie sosu:


1) Wcześniej zamarynowane mięso ułożyć na Varomie pozostawiając otwory - tak aby para mogła swobodnie przepływać. Odłożyć i przejść do przygotowania sosu.

2) Do naczynia miksującego dodać cebulę i czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 5) Dalej kopystka zgarnąć z brzegów naczynia rozdrobnione kawałki na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek. Poddusić. (2 min. | temp. 120 stopni C)

3) Dodać pozostałe składniki sosu. Zamknąć pokrywę naczynia miksującego. Pomijając miarkę na pokrywie ustawiamy wcześniej przygotowaną Varomę z mięsem. Gotujemy calość (40 min. | Varoma | obr. 1).

4) Odstawić przystawkę Varoma. Na pokrywę założyć miarkę. Miksujemy sos na gładką substancję rozpoczynając od obrotów 4 i stopniowo zwiększając je aż do 8, czas około 20-30 sekund.

5) Pod koniec czasu gotowania ugotować przygotowany makaron w większym garnku w dobrze osolonej wodzie. Czas gotowania 6-7 minut.

6) Łączymy danie na talerzu. Makaron, sos, kilka kawałków polędwicy, kolejna warstwa sosu. Ozdabiamy danie natką pietruszki i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło.

Można też polędwicę po przygotowaniu pokroić na kawałki i w ten sposób podać.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim Ciasto na makaron domowy Wielkanocna rolada schabowa Pesto z rzeżuchy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieJak wyhodować kiełki w domu?Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Migdałowych szaleństw czas