Chlebki indyjskie NAAN

(przepis na 8-10 szt.)

Popularne frazy: -> kuchnia indyjska, naan przepis, naan chlebki, naan przepis na thermomix pieczywo, piknik, śniadanie na trawie, kamien do pizzy, kamień do pizzy



Chlebki indyjskie NAAN
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
- 280g mąki pszennej
- 60 g letniego mleka 3,2%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko (małe)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury maksymalnej z umieszczonym w nim kamieniem do pizzy. Dobrze jest go mieć, gdy się ma na myśli pieczenie NAAN czy pizzy - ułatwi zdecydowanie wypiekanie.

Czosnek obrać i rozdrobnić na jak najmniejsze cząstki. Dokładnie wymieszać z mąką i solą, tak aby cząstki czosnku porozklejały się. Dalej dodajemy pozostałe składniki i solidnie wyrabiamy ciasto. Musi być bardzo dobrze wyrobione, aksamitne w dotyku.

Formujemy placki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy bardzo krótko bo zaledwie 2 minuty.



Przygotowanie w Thermomix



1) Do suchego naczynia miksującego wrzuć dwa ząbki obranego czosnku. ( 3 sek. | obr. 8 ). Kopystką zgarnij z brzegów naczynia rozdrobniony czosnek i dodaj pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie ciasto. (15 sek. | obr. 6) i dalej (2-3 min | obr. Intewał).


2) Wyrobione ciasto formujemy w cieniutkie placuszki i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni). Wypiekamy przez 2 min.

Zbyt długie wypiekanie sprawi, że Twoje chlebki NAAN będą bardziej przypominały macę niż same naan :)


Smacznego!

(Najlepiej wypieka się na kamieniu do pieczenia pizzy).





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Digestive, Graham crackers Pierogi z soczewicą czerwoną Szampan w truskawkach Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka