Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami

Popularne frazy: -> sernik, lekki sernik, Boże Narodzenie, Świąteczny sernik, Wielkanoc, sernik z ziemniakami, jogurtnik



Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami
 
 

Ciasto:

- 330g mąki pszennej typ 500-650.
- 160g masła (zimne) lub (od biedy) margaryny
- 30g cukru
- 10-15g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
----------
- dodatkowo 2 łyżeczki kakao do wierzchniej warstwy

Dodatki:
- brzoskwinie z puszki (około 8 połówek owoców dobrze odsączonych z zalewy)


Składniki na masę jogurtową:

- 800g jogurtu (typ grecki), (można użyć też jogurt przygotowany w Thermomix)
- 150-200g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 15-20g cukru waniliowego przygotowanego w Thermomix
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180g cukru
- 80g masła (w temp. pokojowej)
- 3 białka (oddzielnie wcześniej od żółtek)
- mała szczypta soli


(opcjonalnie w zależności od rodzaju użytej tortownicy)
- kasza manna i masło do natłuszczenia formy.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie ciasta

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2) W naczyniu miksującym umieść: 330g mąki pszennej, 160g masła (zimne), 30g cukru, 10-15g cukru waniliowego, 3 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ( 30 sek. | obr. 4-6).
Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Dzielimy na 2 równe części.
Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy (ok. 22-24 cm) lub blachy do pieczenia (ok. 18x27). Pozostałą część ciasta (plus to co ewentualnie zostanie z wylepiania spodu - umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie mieszamy. ( czas 15-20 sek. | obr. 4-5 ).
Dobrze wymieszane ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego, umieszczamy w miseczce. Użyjemy je do wierzchniej części ciasta.

3) Tortownicę z ciastem na dnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Wypiekamy 12 minut , 180 stopni C.

4) Brzoskwinie odsączamy z zalewy (można też je lekko osuszyć np. ręcznikiem papierowym). Kroimy na kawałki około 2 cm. i układamy na całej powierzchni ciasta w formie. (Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami: np. maliny czy borówki).

6) Przechodzimy do przygotowania masy jogurtowej. Naczynia miksującego nie trzeba myć po poprzednich czynnościach.

7) W naczyniu miksującym umieszczamy:
800g jogurtu, 150-200g ugotowanych ziemniaków, 15-20g cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 180g cukru, 80g masła, 3 białka z jajek ( 1 min. | obr.4-5 )
Otwórz naczynie, kopystką zgarnij masę z brzegów naczynia miksującego. Miksujemy dalej na gładką masę jogurtową (będzie prawie płynna) ( 1,5 min. | obr. 6 ).

8) Masę delikatnie przelej do formy z ciastem i brzoskwiniami. Tak aby brzoskwinie nie wypływały na wierzch.

9) Pozostałą częścią ciasta posypujemy górę naszego wypieku, rozkruszając jeżeli podczas wyrabiania nie utworzyły się bryłki samoistnie.

8) Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłącz pieczenie i pozostaw ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 30 min.
Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zimny umieść w lodówce i tam przechowuj aż do podania.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec japoński Focaccia Bułeczki z ziemniakami Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Olejki w kuchniJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków