Moje ulubione pączki

(porcja na 12 sztuk)

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, tradycyjne pączki, przepis na thermomix, różane



Moje ulubione pączki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:


- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- 60g cukru
- 210g mleka 3,2% ( w temp. pokojowej)
- 500g mąki pszennej typ 550-650
- 2 całe duże jajka
- 1 żółtko
- spora szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub olejku pomarańczowego)

Dodatkowo:


- 50g mąki pszennej do oprószenia podczas formowania

Nadzienie:


- ok. 150g konfitury różanej
- ok. 100g twardej marmolady wieloowocowej

Lukier:


- pół szklanki cukru pudru
- 1.5 łyżki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego lub różanego


Do smażenia:


- tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) W naczyniu miksującym rozpuścić masło.
(2 min | 37 stopni C | obr. 1.) . Przelać do miseczki i pozostawić do późniejszego wykorzystania.

2) Bez mycia naczynia. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać (2 min | 37 stopni C | obr. 1.)

3) Dodać jajka, żółtko, mąkę pszenną i sól. Wyrobić ciasto (2 min | obr. Interwał/Kłos)

4) Dodać roztopione wcześniej masło, ekstrakt pomarańczowy i spirytus. Dalej wyrabiać. (2 min | obr. Interwał/Kłos)

5) Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego. Umieścić w większej misce i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia czas około 30-60 minut, zależnie od temperatury otoczenia (powinno podwoić objętość).

6) Blat oprószyć solidnie mąką. Ciasto delikatnie wyrobić. Urywać porcję ciasta (ok. 70 g). Formować kulki i odkładać na oprószony mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, czas około 10-15 minut.

7) W garnku rozgrzać olej lub smalec (idealna temperatura to 175 stopni C).
Smażyć, najpierw na złotobrązowy kolor z jednej strony, dalej z drugiej strony. Wypieczone pączki wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

8) Nadzienie umieścić w szprycy. Końcówkę szprycy wbić w pączek i szprycować jeszcze ciepłe pączki.

9) Pączki można podać z cukrem pudrem lub przygotować lukier. Aby przygotować lukier wystarczy w miseczce energicznie zamieszać składniki na lukier.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') Masło klarowane z Thermomix Pizza (szybka) Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczyny