Pesto z rzeżuchy

Popularne frazy: -> pesto, rzeżucha, Wielkanoc



Pesto z rzeżuchy
 Pesto z rzeżuchy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Poniższy przepis sprawia, że rzeżucha będzie gościć częściej na naszym stole - nie tylko jako dekoracja wielkanocna.


Rzeżucha wzmacnia i oczyszcza nasz organizm. Dostępna może być właściwie przez cały rok - bardzo łatwo ją uprawiać w domu przy minimalnych nakładach. Rzeżucha z powodzeniem zastąpi brak pełnowartościowych warzyw na przedwiośniu.


Składniki
- 1 duży ząbek czosnku
- 10g rzeżuchy
- 120g pestek słonecznika
- 70g oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:
1) Do naczynia miksującego wrzucić czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 8) Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego na dno.

2) Dodać słonecznik, rzeżuchę, (6 sek. | obr. 8). Kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego na dno.

3) Dodać olej, sok z cytryny, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. ( 20 sek. | obr. 3 ).

4) Pesto użyć do wybranego dania lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.


Wskazówki:
-





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Tortilla - pełnoziarnista Klasyczne brownie z orzechami Murzynek z charakterem

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę