Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajCiasto: Do dekoracji: |
Przygotowanie:
Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy na kilka minut aby rozpoczęły pracę.
Po tym czasie przystępujemy do wyrabiania ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aby później nam pięknie wyrosło. Gdy mamy już wyrobione ciasto dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich robimy rulon o grubości około 1,5 cm. Dalej łączymy rulony jednym końcem (patrz zdjęcie) i zaplatamy warkocz jednocześnie z sześciu rulonów. Zaplecioną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. makiem. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinna podwoić objętość.
Wyrośniętą umieszczamy w zimnym jeszcze piekarniku i ustawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy aż będzie rumiana (około 30-35 minut). Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy odpocząć. Chłodną możemy pokroić i delektować się jej smakiem :). Smacznego!
Dla posiadaczy robotów kuchennych nieco szybszy przepis:
Przygotowanie w Thermomix-ie:
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składni w kolejności podanej w przepisie.(Obroty 6, czas 15 sek.)
Po utworzeniu się wymieszanej kuli ciasta ustawiamy (wyrabianie ciasta - interwał, czas 1 min.
Wyjmujemy ciasto z naczynia miksującego. Dzielimy na 6 równych części. Tworzymy z nich 6 wałeczków (jak na zdjęciu poniżej). Zaplatamy warkocz. Umieszczamy na blaszce do pieczenia.Smarujemy jajkiem rozbitym z wodą. Dekorujemy sezamem, makiem lub kruszonką.
Umieszczamy w piekarniku na ok. 25-30 min. w temp. 40-50 stopni. (ciasto podwoi swoją objętość). Wtedy piekarnik przestawiamy na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35min. Momentu gdy nasza chałka będzie gotowa nie da się przeoczyć - zapach rozniesie się po całym domu.
Nie przyspieszaj wyjęcia chałki w piekarnika niech się dobrze wypiecze. Gdy będzie niedopieczona - w środku będzie tzw. "zakalec" :)
Podać można z konfiturami, ale doskonale też smakuje sama.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów