Wielkanocna rolada schabowa

Popularne frazy: -> obiad, schab wieprzowy, kolacja, kolację, obiady, rolada schabowa, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc, wędlina domowa



Wielkanocna rolada schabowa
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na marynatę do mięsa:


- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 40g oleju rzepakowego
- 2 pokruszone listki laurowe
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Składniki rolady:


- 1000-1200g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry o grubości 1cm
- 1 łyżeczki soli
- 50g musztardy
- 80g ketchupu
- 50g chrzanu tartego ze słoika
- 50g mączki grzybowej

Gotowanie rolady:


- 1500 ml wody
- wcześniej zamarynowana rolada schabowa



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Wielkanocna rolada schabowa


Przygotowanie w Thermomix:


Przygotowanie mięsa:


1) Schab wieprzowy kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy go na większe plastry (tak jak rozbija się schab na kotlety schabowe).

2) W naczyniu miksującym umieść czosnek. Rozdrobnij. (10 sek. | obr. 5). Kopystka zgarnij czosnek ze ścianek naczynia. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Wymieszaj. (10 sek. | obr. 5). Marynatę przelej do miseczki.

3) Wcześniej rozbite plastry schabu przesmaruj marynatą (tak aby zostało jeszcze 2-3 łyżki marynaty). Każdy z plastrów schabu dopraw solą i odłóż na bok.

4) Na większej desce rozłóż 6 plastrów schabu - tak aby lekko na siebie zachodziły. Przesmaruj ketchupem i solidnie posyp mączką grzybową. Nałóż kolejne 3 plastry rozbitego schabu tym razem przesmaruj musztardą i solidnie posyp mączką grzybową. Dalej kolejne plastry, przesmaruj chrzanem i solidnie posyp mączką grzybową. Tak na zmianę aż skończą się składniki (nie trzeba tego robić specjalnie starannie - podczas marynowania smaki i tak się połączą).
Tak przygotowany schab zwiń ciasno w roladę. Jeżeli dysponujesz sznurem do wiązania wędlin można roladę obwiązać, ale nie koniecznie.
Zwiniętą roladę dokładnie przesmaruj pozostałą częścią marynaty. Umieść ją w rękawie foliowym do pieczenia i dokładnie zwiąż końce folii, aby się nie rozwiązały podczas gotowania. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce do zamarynowania (minimum 2h, a najlepiej cały dzień).

5) Jeżeli mamy już zamarynowane mięso przechodzimy do jego gotowania.
Do naczynia miksującego wlej 1500ml wody. Na dolną część varomy umieść roladę schabową w rękawie foliowym i gotuj na parze. ( 90 min. | temp. Varoma | obr. 1 )

6) Po ugotowaniu rolady na parze pozostaw ją do przestygnięcia. Wodę pozostałą w naczyniu po gotowaniu wylej.
Zachowaj natomiast bulion powstały wewnątrz rękawa foliowego - nie wyrzucaj - to doskonała baza do sosów. Można ją zużyć do przygotowania sosu lub zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

7) Roladę można podać na gorąco jako składnik dania obiadowego lub gdy rolada przestygnie, można ją zawinąć i umieścić w lodówce. Doskonale smakuje na zimno w cieniutkich plastrach podana do sałatki lub jajka podczas śniadania wielkanocnego.


rolada schabowa




Wskazówki
# Schab można marynować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do czasu przygotowania rolady. Rolada będzie miała wtedy jeszcze intensywniejszy smak.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Paszteciki Zabawne ciasteczka Stefanka - miodownik

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeZaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczyny