Składniki:
Ciasto na bułeczki:
- 200 ml mleka w temp. pokojowej
- 20 g drożdży świeżych
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 30g masła (ok. 1 łyżka) masła
- 450g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli
- dwie łyżeczki ulubionych ziół lub mieszanki ziół i przypraw (nasza kompozycja to: papryka słodka czerwona, oregano, bazylia, tymianek, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz czarny)
Farsz:
- 200g dobrego pieczonego pasztetu mięsnego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
Roztwór do smarowania:
- oliwa z oliwek + część przypraw i ziół
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie ciasta na bułki
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności.
(Obroty 6, czas 20 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.
Przygotowanie farszu z pasztetu
Pasztet umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać z dwoma łyżeczkami tartego chrzanu. Odstawić na bok - użyć do nadziewania bułeczek.
Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Dzielimy na części wielkości orzecha włoskiego. (około 25-28 bułeczek).
Dalej z każdej części formujemy kulkę, w środku kulki robimy spory dołek i umieszczamy pół łyżeczki wcześniej przygotowanego pasztetu z chrzanem.
Zalepiamy dokładnie, jeszcze raz lekko formujemy w kulkę i odkładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego częścią gdzie zalepialiśmy pasztet do spodu.
Spód użytych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
Bułeczki rozkładamy zachowując około pół centymetra odstępu między nimi. Bułeczki można też formować w wybrane wzory (kwiatek, koło, serce, baranek itp.)
Bułeczki smarujemy oliwą z oliwek z ziołami.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy jeszcze ok. 18 min. aż się zarumienią.
WSKAZÓWKI:
#Bułeczki doskonale sprawdzą się jako element koszyczka wielkanocnego - małe, pachnące i pięknie zarumienione.
#Jeżeli wybierasz gotową mieszankę ziół upewnij się, że mieszanka nie zawiera dużej ilości soli, bo Twoje bułeczki będą za słone jeżeli skumuluje się dodana sól z solą z przyprawy i słonym pasztetem.
# Doskonale do tego przepisu sprawdzi się pasztet wałecki Babci Uli.
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
>>> Powrót do wyszukiwania
Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?
Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.
czytaj więcej...