Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką

Popularne frazy: -> Wielkanoc, wielkanocna potrawa, wielkanocne dania, krakersy, pasta z zielonego groszku, chrzanowa pianka, rzeżucha, kiełki dekoracja, wytrawne ciastko, wytrawne ciastka, fingerfood



Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką
 
 

Składniki na krakersy



- 60g mąki pszennej razowej
- 20g mąki pszennej typ 450-550
- 20g średnio zmielonych płatków owsianych
- duża szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40g masła
- 20g mleka

Składniki na warstwę jajeczną



- 5 jajek (do ugotowania na twardo)
- 1 jajko (do dodania do masy jajecznej na surowo)
- 50g cebuli (mała główka rozcięta na pół)
- 1 mały ząbek czosnku
- 20g masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- pół łyżeczki bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM (można też zastąpić samą solą - ok. pół łyżeczki)
- pieprz duża szczypta (do smaku)
- ok. 2-3 łyżek suchej bułki tartej, tak aby uzyskać dobrą konsystencję masy


- opcjonalnie do masy jajecznej można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Składniki na pastę z zielonego groszku



- 20-25 listków świeżej bazylii
- 240g groszku zielonego mrożonego
- 120g ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- łyżeczka soli
- 400g wody.

Składniki na chrzanową piankę



- 330 ml bardzo zimnej śmietany 30%
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- łyżeczka żelatyny
- 50ml wywaru z gotowania groszku lub po prostu gorącej wody.

Dodatki:


- 250g wędzonego łososia norweskiego
- rzeżucha lub kiełki do dekoracji




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie masy jajecznej.


1) Ugotować 5 jajek na twardo. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek, wlać 400 ml wody. ( 13-14min.| temp. Varoma | obr. 1 ).
Jajka ostudzić dobrze pod zimną wodą. Obrać ze skorupek.

2) Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę i mały ząbek czosnku. Rozdrobnić (3sek. | obr.5). Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia do środka posiekaną cebulę. Dodać masło klarowane lub oliwę i poddusić ( 3min. | temp. 120 stopni | obr. 1).

3) Dodać ugotowane i przekrojone na pół jajka, zemleć ( 8 sek. | obr.3 ). Zgarnąć kopystką masę z brzegów naczynia miksującego do środka. Następnie dodać bułkę tartą, 1 jajko na surowo, bulion lub sól, pieprz, dobrze wymieszać ( 15sek. | obr. 3 lewe.)

4) Masę jajeczną przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki. Przejdź do kolejnych kroków - nie trzeba myć naczynia miksującego.


Wykonanie krakersów

1) Wszystkie składniki na krakersy umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7-8).

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

3) Z gotowego ciasta odrywamy niewielką ilość i wałkujemy na grubość 4-5 mm. podsypując lekko mąką (wałek również można delikatnie obsypać mąką.

4) Wycinamy pierścieniem lub foremką ciastka (średnica ok. 5 cm). Pozostawiając jeszcze na chwilę pierścień na wykrojonym krakersie umieszczamy 1-1,5 łyżeczki masy jajecznej. Dociskamy lekko i formujemy równo powierzchnię. Lekko dociskając zdejmujemy pierścień/foremkę. Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem i układamy je na macie do pieczenia lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można je układać dosyć gęsto jedno przy drugim.

5) Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i wypiekamy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.

6) Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę do przestudzenia.

7) Śmietanę 30% umieść w zamrażalniku. Musi być mocno schłodzona zanim będziemy ją ubijać.


Przygotowanie pasty z zielonego groszku
1) Do naczynia miksującego wlej 400ml wody. Włóż koszyczek. W koszyczku umieść zielony groszek (może być zamrożony). Gotujemy ( 14 min. | temp. Varoma | obr. 1 ). Ugotowany groszek umieść w miseczce i pozostaw do przestygnięcia.

2) Płyn z gotowania groszku odlej do innego pojemnika. Odmierz 50 ml (połowa miarki Thermomix-a), a resztę pozostaw do późniejszego wykorzystania. W 50 ml wody po gotowaniu groszku rozpuść łyżeczkę żelatyny. Pozostaw do przestygnięcia.

3) Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni.

4) W naczyniu miksującym umieść: listki bazylii, ugotowany groszek, sok z cytryny, sól, podprażone ziarna słonecznika. Miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ). Zgarniamy kopystką masę z brzegów naczynia dodajemy 120g wody pozostałej z gotowania groszku i powtarzamy miksowanie ( 5 sek. | obr.8 ). Ponownie zrzucamy masę ze ścianek naczynia miksującego i kolejny raz miksujemy ( 5 sek. | obr.8 ).
Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.

5) Myjemy naczynie miksujące i w miarę możliwości schładzamy (bardzo zimną wodą). Zakładamy motylek.

6) Do zimnego naczynia wlewamy bardzo zimną śmietanę 30%. Dodajemy dużą szczyptę soli i łyżeczkę tartego chrzanu. Ubijamy. (bez ustawiania czasu | obr. 3). Ubijamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy śmietana zaczyna zmieniać konsystencję na piankową wlewamy rozpuszczoną wcześniej żelatynę.

7) Ubitą piankę chrzanową przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 20-30 minut. W tym czasie formujemy z kremu groszkowego gniazdka na ciastkach, pozostawiając w środku zagłębienie, w którym umieszczamy łososia. Wypełniamy tak wszystkie ciasteczka.

8) Na wierzch każdego z ciastek umieszczamy stężałą piankę chrzanową (łyżeczka na każde ciastko). Dekorujemy rzeżuchą lub kiełkami. Ciastka podajemy bezpośrednio na stół lub umieszczamy w lodówce do późniejszego podania.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Crumble z jabłkami i orzechami Pierniczki Tarta ze śliwkami pod pierzynką Makowiec japoński

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Jesienny temat - GRZYBY  (1)Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków