Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix

(porcja na 3 osoby)

Popularne frazy: -> meksykańska kawa mrożona, meksykańską kawę mrożoną po hiszpańsku, wietnamska kawa Thermomix, przepis na kawę mrożoną z Thermomixa, zimnakawa



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki
- 500g mleka 3,2%
- 200g słodkiego mleka skondensowanego
- 35g mąki ryżowej
- 30g drobno mielonych migdałów bez skórki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 lub 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM

- 200g kostek lodu
- 3 małe i mocne espresso przygotowane w ekspresie do kawy i zamrożone w postaci kostek





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:
1) Przygotować trzy małe porcje espresso (mocnej kawy z ekspresu) i zamrozić w postaci kostek lodu.

2) Przygotować horchatę. Mleko, mleko skondensowane, cynamon, cukier waniliowy podgrzać. (15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 2.5).

3) Dodać mąkę ryżową, drobno mielone migdały. Dokładnie wymieszać ( 20 sek. | obr. 5-6 ). Pozostawić do całkowitego przestygnięcia (np. w pojemniku w lodówce)

4) Gdy mamy już przestudzoną horchatę... Włączyć wagę. Dodać kostki lodu i kostki zamrożonej kawy. Zmiksować (15-20 sek. | obr. 10)

5) Dodać schłodzoną horchatę. Dokładnie wymieszać ( 15 sek. | obr. 6 ).

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chleb weselny (Thermomix) Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Pasteis de nata Groszek ptysiowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie