Rura orzechowo-migdałowa, trdelnik

Popularne frazy: -> trdelnik, węgierska rurka drożdżowa, kurtosz, trdelniki, thermomix przepis na trdelnik, ciasto z wakacji, chimney cake, hungarian chimney cake, czech trdelnik, trdelnik machine



Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 30g drożdży świeżych
- 60g cukru
- 550g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka kurze
- kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
- mała szczypta soli
- 100g masła w temperaturze pokojowej

Do dekoracji:

- rozdrobnione orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy itp.

Dodatki:

- olej roślinny do smarowania wałków
- 1 jajko roztrzepane (do smarowania rurek przed posypaniem)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie ciasta w Thermomix:


1) Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym (30sek | obr. 4-5) Dalej wyrabiamy jak ciasto na bułki (2-3min. | obroty Interwał)


2) Ciasto umieść w misce. Przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

3) Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm.
Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką na rurkę (patrz zdjęcie).

4) Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

5) Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).


Przygotowanie bez robota:

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i pozostawiamy pod przykryciem do czasu aż zaczną pracować (ok. 15-20min).
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki z pozycji "ciasto" i dobrze wyrabiamy ciasto. Umieszczamy je w miseczce przykrywamy wilgotną ściereczką.

Pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno prawie podwoić objętość).

Odrywamy kawałek ciasta. Przy użyciu wałka formujemy dosyć długi pas o szerokości ok. 2-3 cm. Wyrównujemy go z boków np. nożem do pizzy. Zawijamy z małą zakładką (patrz zdjęcie) na rurkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami.

Umieszczamy w piekarniku pionowo (jeżeli jest taka możliwość) i wypiekamy w temp. 180 stopni ok. 15 min. (aż nabiorą apetycznego brązowego koloru). Przy pomocy rękawicy wyjmujemy gotowe rury (uwaga rurki będą bardzo gorące).



Jak zawijać rurkę





Gotowe rurki doskonale smakują na ciepło i na zimno :)
Pamiętacie je może z wakacji? Spotkacie je też w okolicach większych galerii handlowych oraz w strefach turystycznych ... Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tawa Tawas - boliwijskie pączki Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Stefanka - miodownik Pierogi z truskawkami (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewki