Masło klarowane z Thermomix

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie serowe, maleńkie pączki serowe



Masło klarowane z Thermomix
 
 

Składnki:
- 300-500g dobrego masła



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Masło kroimy w kostkę około 2cm. i umieszczamy w naczyniu miksującym. Rozpuszczamy czas ok. 8 min | temp. 70 stopni C | obr. 0.5. Po rozpuszczeniu masła przystępujemy do jego klarowania - (30 min. | temp. 100 stopni C | obr. 0.5).

Masło pozostawiamy w naczyniu miksującym. Na czysty i wyparzony słoik nakładamy sitko z gazą i bardzo ostrożnie stopniowo przelewamy masło z naczynia miksującego. Tak, aby osad, który się wytrącił pozostał na dnie naczynia miksującego. Masło klarowane pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i zimne już wkładamy do lodówki.


Po wystudzeniu masło jest gęste, ma ładny, orzechowy zapach i żółty kolor.

Na maśle można smażyć, dusić, piec różne potrawy: mięso, naleśniki, warzywa, ryż, kasze. Nadaje się też do sosów i zrobienia ciasta francuskiego. Bardzo dobrze znosi obróbkę cieplną. Jest bardzo wydajne - jedna łyżka odpowiada nawet czterem łyżkom oleju roślinnego.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Ciasteczka z wróżbą Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJesienny temat - GRZYBY  (1)Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków