Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)

Popularne frazy: -> tarta budyniowa przepis na thermomix, zdrowa kuchnia przepisy, najlepsza tarta przepis, ciasto do kawy, ciasto deserowe, klasyczna tarta, najlepsza tarta, naturalna, tarta z budyniem, jak zrobić ciasto na tartę, krem budyniowy thermomix, szybkie ciasto, co zrobić z żółtkami, zostały mi żółtka, wykorzystać żółtka



Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)
 
 

Składniki na ciasto


(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm)
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka z jajek kurzych
- ok. 30g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Budyń:


- 600g mleka 3,2%
- 120 g cukru
- 20g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 250g truskawek (umytych i wyczyszczonych)
- 30g soku z malin

Dodatki:


- 150 g truskawek (oczyszczonych, umytych i pokrojonych na pół)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).

3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).


4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.

tarta śliwkowa thermomix

tarta śliwkowa thermomix

5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. W tym czasie myjemy i osuszamy owoce, które później umieścimy na tarcie.
7. Przystępujemy do przygotowania budyniu truskawkowego.

Przygotowanie budyniu:



8. W naczyniu miksującym umieść: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier, truskawki (250g) sok malinowy i żółtka.
Miksujemy składniki ( 30 sek. | obr. 7-8 ).

9. Załóż motylek. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Zdejmij motylek.

11. Ugotowany budyń zmiksuj ponownie. ( 30 sek. | obr. 7-8 ). Dalej budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę.


Przygotowanie tarty:




12. Na podpieczony podkład do tarty dodajemy ugotowany budyń. Wyrównujemy łopatką. Na wierzchu tarty ułóż połówki truskawek (ważne, aby miały lekko kwaskowaty smak, tak aby dobrze komponowały się z słodkim budyniem. Jeżeli masz bardzo słodkie owoce można zmniejszyć ilość cukru w budyniu.

13. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Wypiekamy jeszcze 20-25 minut.

14. Ciasto koniecznie schłodzić przed podaniem. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.


Smacznego! Znika w mgnieniu oka.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Baklava Szampan w truskawkach Pierogi z truskawkami (na słodko) Wielkanocny torcik - Marysieńka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełki soczewicy czerwonej