Baklava

Popularne frazy: -> baklava, grecki deser, ciasto filo, miód, orzechy, syrop



Baklava
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki ciasta:
- 20-24 płaty ciasta filo
- 350g pistacji (lub innych mieszanych orzechów: brazylijskie, pekan, włoskie)
- 80g masła
- 50g oleju słonecznikowego
- 100g brązowego cukru
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego lub wody pomarańczowej


Składniki syropu:
- 200g cukru
- 80g wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 30g miodu



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Niezbędne będzie gotowe ciasto filo lub przygotowane wcześniej z przepisu -> ciasto filo .

2) Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.

3) Rozdrobnij 350g pistacji (lub mieszanych orzechów)(5 sek. | obr. 6). Przełóż do innego naczynia.

4) W naczyniu miksującemu (nie trzeba go myć po orzechach), umieść 80g masła, 50g oleju słonecznikowego. Podgrzej i rozpuść i wymieszaj. (3 min. | temp. 70 stopni C | obr. 0,5). Powstały roztwór przelej do innego naczynia i odstaw.

5) W naczyniu miksującym umieść 300g rozdrobnionych wcześniej pistacji lub mieszanych orzechów (pozostałe 50g pozostaw do dekoracji wierzchniej warstwy). Dodaj 10g roztworu masła z olejem (resztę pozostaw do wykorzystania później). Dodaj 100g brązowego cukru, dwie łyżeczki olejku pomarańczowego lub wody pomarańczowej. Połącz składniki. ( 3 min. | temp. 70 stopni C | obr. 0,5 ) Gotową masę przełóż do innego naczynia, a Thermomix dokładnie umyj.

6) Przygotuj formę (najlepiej wymiar około 30 x 20 cm , wysokość około 4-5 cm. Najlepsza będzie szczelna forma, tak aby zawartość płynna ciasta nam nie wypływała. Formę lekko przesmaruj za pomocą pędzelka olejem słonecznikowym.

7) W formie rozłóż 4-5 płatów ciasta filo. Każdą warstwę przy pomocy pędzelka smaruj przygotowanym roztworem masła z olejem. Po ułożeniu 5 warstw, masę orzechową podziel na trzy części i przy pomocy silikonowej łopatki dokładnie rozsmaruj pierwszą część masy na cieście. Dalej kolejne 4-5 warstw jak wyżej przesmarowanych roztworem masła. Tutaj kolejna warstwa masy orzechowej i znów 4-5 warstw ciasta filo przesmarowanych roztworem masła. Dalej trzecia część masy orzechowej i ostatnie 4-5 warstw ciasta filo przesmarowanych roztworem masła.

8) Tak przygotowane ciasto kroimy w niewielkie porcje - romby (koniecznie przed pieczeniem, później będzie ciężko pokroić po upieczeniu przed nasączaniem syropem.

9) Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C i wypiekamy 30 minut.

10) W tym czasie w naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki na syrop (200g cukru, 80g wody, łyżeczkę cynamonu, łyżkę soku z cytryny). Podgrzewamy ( 9 min. | temp. 115 stopni C | obr. 2 ) Gotowy roztwór pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy 30g miodu i mieszamy aby połączyć go z syropem ( 30 sek. | obr. 2,5 ).
Gotowy syrop pozostawiamy do przestygnięcia.

11) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Dokładnie polewamy przygotowanym wcześniej syropem i posypujemy pozostałą częścią rozdrobnionych orzechów. Pozostaw baklavę do całkowitego wystygnięcia. Wtedy dopiero można ją serwować.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pychotka znana też jako Pani Walewska Stefanka - miodownik Torcik Kubuś Baklava

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyPrawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?