Pasteis de nata

Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka z budyniem, budyniowe ciasteczka, ciasteczka z Belem, pastel de nata, pasteis de nata, pastis de Belem, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni



Pasteis de nata
 Pasteis de nata
 
 

Składniki na ciasteczka:


- ok. 350g gotowego ciasta francuskiego
lub półfrancuskiego wykonanego wg przepisu
- 125g wody
- 250g mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 100g brązowego cukru trzcinowego
- 80g białego cukru kryształu
- 3-4 kawałki skórki z wyparzonej cytryny (bez białej błonki)
- 125g wody
- 5 żółtek kurzych
- 30g mąki pszennej typ 500

Potrzebne też będą:


- odrobina masła do smarowania foremek
- foremki do minitart (ok. 20 szt.) - znajdziesz np. tutaj

Do podania:


- cukier puder
- cynamon


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Pasteis de nata


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść 125g wody, 125g mleka, 1/4 łyżeczki cynamonu, 100g brązowego cukru, 80g białego cukru, 3-4 kawałki skórki z cytryny. (10min. | temp. 80 stopni C | obr. 1)

2) Wyjmij z przygotowanego syropu skórki cytryny. (Najlepiej przecedzić całość przez drobne sitko).

3) Odcedzony syrop umieść ponownie w naczyniu miksującym.

4) W miseczce obok umieść żółtka z 5 jaj kurzych, 30g mąki pszennej i 125g mleka 3.2%. Dodaj do przygotowanego syropu w naczyniu miksującym. Wymieszaj (10sek. | obr. 3,5).

5) Dalej gotujemy krem. (7 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3)

6) W czasie gdy przygotowuje się krem wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Zwiń w rulon i podziel na 12 części. Każdą z części wylep małą foremkę metalową lub silikonową. Staraj się zrobić to szybko aby ciasto za bardzo nie rozgrzewało się od rąk. Foremki znajdziesz np. tutaj ustaw na blaszce i umieść w lodówce.

7) Gdy mamy już krem gotowy wyjmujemy foremki z lodówki i wypełniamy je kremem, tak aby został 1-2 mm od góry, aby krem się nie przelewał przez ciasto.
Tak przygotowane ciasteczka umieść w rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół). Wypiekamy 18-22 minuty - aż ciastka się dobrze wypieką a powierzchnia kremu nabierze brązowego koloru. Ciastka wypieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać z kawką ;)

Wskazówki


# Podczas formowania ciasta w foremce staraj się nie zgniatać brzegów ciasta, niech struktura pozostanie nienaruszona, wtedy ciasto ładnie się rozwarstwi i uformuje.

# Do wypiekania najlepiej użyć foremek na małe tarty. Tutaj rozmiar ma znaczenie. Dedykowane foremki wypieką też ładniej ciasto od spodu, bo równomiernie będą się nagrzewać w piekarniku.

# Najszybsze smarowanie masłem takich foremek wygląda tak: weź kawałek papieru (może być to od opakowania masła) lub papieru do pieczenia. Mały kawałek 5 na 5 cm. Na papier weź mały kawałeczek masła. Takim zestawem przesmaruj dokładnie foremki. To gwarancja, że później ładnie wyjdą z foremek.

# Ciasto wycinane do foremki powinno być nieco większe niż sama foremka. Tak, aby po dodaniu kremu (pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca, bo krem podczas pieczenia nieco się podnosi). Jeżeli dasz mniejsze lub kremu dasz za dużo, ciężko będzie ciasteczko wyjąć z foremki, bo rozgrzany krem szybko się karmelizuje i na brzegach foremki przyklei się ciasto do formy.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chlebek ziołowy Pierogi z soczewicą czerwoną Calzone Majonez domowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Kiełki hodowane w woreczkach...