Pasteis de nata

Popularne frazy: -> portugalskie ciasteczka z budyniem, budyniowe ciasteczka, ciasteczka z Belem, pastel de nata, pasteis de nata, pastis de Belem, Portugalia, ciastko z portugalskiej cukierni



Pasteis de nata
 Pasteis de nata
 
 

Składniki:

- ok. 350g ciasta francuskiego lub półfrancuskiego wykonanego wg przepisu
- 125g wody
- 250g mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
- 100g brązowego cukru trzcinowego
- 80g białego cukru kryształu
- 3-4 kawałki skórki z wyparzonej cytryny (bez białej błonki)
- 125g wody
- 5 żółtek kurzych
- 30g mąki pszennej typ 500




Do podania:
- cukier puder

- cynamon


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść 125g wody, 125g mleka, 1/4 łyżeczki cynamonu, 100g brązowego cukru, 80g białego cukru, 3-4 kawałki skórki z cytryny. (10min. | temp. 80 stopni C | obr. 1)

2) Wyjmij z przygotowanego syropu skórki cytryny. (Najlepiej przecedzić całość przez drobne sitko).

3) Odcedzony syrop umieść ponownie w naczyniu miksującym.

4) W miseczce obok umieść żółtka z 5 jaj kurzych, 30g mąki pszennej i 125g mleka 3.2%. Dodaj do przygotowanego syropu w naczyniu miksującym. Wymieszaj (10sek. | obr. 3,5).

5) Dalej gotujemy krem. (7 min. | temp. 90 stopni C | obr. 3)

6) W czasie gdy przygotowuje się krem wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Zwiń w rulon i podziel na 12 części. Każdą z części wylep małą foremkę metalową lub silikonową. Staraj się zrobić to szybko aby ciasto za bardzo nie rozgrzewało się od rąk. Foremki ustaw na blaszce i umieść w lodówce.

7) Gdy mamy już krem gotowy wyjmujemy foremki z lodówki i wypełniamy je kremem, tak aby został 1-2 mm od góry, aby krem się nie przelewał przez ciasto.
Tak przygotowane ciasteczka umieść w rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku (grzanie góra-dół). Wypiekamy 18-22 minuty - aż ciastka się dobrze wypieką a powierzchnia kremu nabierze brązowego koloru. Ciastka wypieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem puder i cynamonem.
Podawać z kawką ;)




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Torcik czekoladowyDomowe krakersyPasztet wałecki - pasztet babci UliSeroMaCzek

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?