Sok Kubuś

Popularne frazy: -> sok, marchew, jabłko, banan, kubus, sok Kubuś, napój owocowy, dla niejadka



Sok Kubuś
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 200g marchewki (obranej, pokrojonej na 2cm kawałki)
- 400g jabłek (obrane, pokrojone na 4 części)
- 100g banana (obrany, pokrojony w kawałki)
- 750g wody
- 50g soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki miodu (można mniej jeżeli masz słodkie owoce, miód dodajemy też tylko wtedy gdy temp. opadnie poniżej 40 stopni C. Jeżeli chcesz dodać do gorącego lepiej dodać cukier lub fruktozę).


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść pokrojoną w kawałki marchewkę. Rozdrabniamy. (10 sek. | obr. 5-6).
Do rozdrobnionej marchewki dodajemy 250g wody. Zgarniamy wszystko z brzegów naczynia na dno. Gotujemy (8 min. | temp. Varoma | obr. 1)

2) Dalej dodać: pokrojone jabłko, banana. Zamykamy naczynie miksujące. Miksujemy ( czas ok. 1,5 minuty | obroty zwiększamy stopniowo od 3 do 10).

3) Uzupełniamy wodą (ok. 500g) i gotujemy(10 min. | temp. 90 stopni C |obr. 2.5)

4) Przed dodaniem tych składników dobrze jest odczekać aż temp. przygotowanego napoju spadnie poniżej 40 stopni C.
Dodajemy sok z cytryny. Jeżeli trzeba, dodajemy miód (lub inny słodzik) i miksujemy ( 15 sek. | obr. 5-6 ).

Wskazówka:

# Jeżeli dodajesz sok z cytryny i miód dobrze jest odczekać aż sok przestygnie (poniżej temp. 40 stopni C.) w naczyniu miksującym, wtedy dodać te dwa składniki i zamieszać - zachowasz więcej wartości w soku.

5) Jeżeli powstała piana - usuwamy ją zbierając.

Kubuś jest gotowy do podania.
Można też zalać butelki i zakręcić jeszcze gorący - może w ten sposób leżakować dłużej. Możemy też odczekać aż przestygnie i umieścić w lodówce - chłodny smakuje jeszcze lepiej.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Różane drożdżówki Wytrawna kruszonka Mini pączki z serka ricotta Korzenne bagietki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...