Sok Kubuś

Popularne frazy: -> sok, marchew, jabłko, banan, kubus, sok Kubuś, napój owocowy, dla niejadka



Sok Kubuś
 
 

Składniki:

- 200g marchewki (obranej, pokrojonej na 2cm kawałki)
- 400g jabłek (obrane, pokrojone na 4 części)
- 100g banana (obrany, pokrojony w kawałki)
- 750g wody
- 50g soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżki miodu (można mniej jeżeli masz słodkie owoce)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść pokrojoną w kawałki marchewkę. Rozdrabniamy. (10 sek. | obr. 5-6).
Do rozdrobnionej marchewki dodajemy 250g wody. Zgarniamy wszystko z brzegów naczynia na dno. Gotujemy (8 min. | temp. Varoma | obr. 1)

2) Dalej dodać: pokrojone jabłko, banana. Zamykamy naczynie miksujące. Miksujemy ( czas ok. 1,5 minuty | obroty zwiększamy stopniowo od 3 do 10).

3) Uzupełniamy wodą (ok. 500g) i gotujemy(10 min. | temp. 90 stopni C |obr. 2.5)

4) Dodajemy sok z cytryny. Jeżeli trzeba, dodajemy miód (lub inny słodzik) i miksujemy ( 15 sek. | obr. 5-6 ).

Wskazówka:

# Jeżeli dodajesz sok z cytryny i miód dobrze jest odczekać aż sok przestygnie w naczyniu miksującym, wtedy dodać te dwa składniki i zamieszać - zachowasz więcej wartości w soku.

5) Jeżeli powstała piana - usuwamy ją zbierając.

Kubuś jest gotowy do podania.
Można też zalać butelki i zakręcić jeszcze gorący - może w ten sposób leżakować dłużej. Możemy też odczekać aż przestygnie i umieścić w lodówce - chłodny smakuje jeszcze lepiej.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Kremowa pasta śródziemnomorska Inny pleśniak Mini szarlotki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJesienny temat - GRZYBY  (1)Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków