Murzynek z charakterem

Popularne frazy: -> murzynek, budyń, waniliowy, ciasto do kawy, deserowe



Murzynek z charakterem
 Murzynek z charakterem
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto
(trzy silikonowe keksówki ok. 10 x 20 cm)

Pachnąca kruszonka
- 70g cukru kryształu
- 70g masła (w kawałkach 1cm)
- 130g mąki pszennej typ 500-650
- 10g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- kilka kropli olejku pomarańczowego lub sok z połowy mandarynki


Budyń waniliowy:
- 500g mleka 3,2%
- 100 g cukru (lub mniej wg upodobań smakowych)
- 20g cukru waniliowego przygotowanego w TM
- 50g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka z jajek kurzych


Ciasto:
- 250g cukru kryształu
- 250g masła
- 100g mleka
- 40g kakao naturalnego, niesłodzonego (ok. 4 łyżki)
- 30-40g płatków róży w cukrze (opcjonalnie, można je też pominąć)

- 3 żółtka kurze
- 5 białka kurze
- odrobina soli
- 300g mąki pszennej typ 450 (tortowej)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia.




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie kruszonki:


1. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w suchym naczyniu miksującym. (10 sek. | obr. 6).
2. Przesyp do miseczki, szczelnie zamknij i umieścić w lodówce.
3. Umyj naczynie miksujące.


Przygotowanie budyniu:


4. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
5. W naczyniu miksującym założyć motylek. Dodać: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i 2 żółtka.

Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak, aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 )
Czas gotowania budyniu może się różnić w zależności od temperatury mleka i innych składników. W razie potrzeby należy wydłużyć czas gotowania o 2-3 minuty.
W budyniu po ugotowaniu nie powinna być wyczuwalna mąka.

Ugotowany budyń przełóż do miseczki szczelnie przykryj folią (Umieść na powierzchni budyniu folię spożywczą, dociśnij, odłóż do przestygnięcia. Bez przykrycia wyschnie góra warstwa budyniu.)


Przygotowanie ciasta:


6. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao, podgrzewać 8 min/70°C/obr. 3.
Pozostawić masę kakaową, aby lekko przestygła.
Przygotuj keksówki do pieczenia - jeżeli są silikonowe nie potrzeba żadnych zabiegów, metalowe natłuszczamy a na dno umieszczamy papier do pieczenia.

7. Do przestudzonej masy kakaowej dodać 3 żółtka i 300g mąki pszennej tortowej zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. (1 min. | obr. 4.5).

8. Masę kakaową przelej do większej miski - zostaw do przestygnięcia.

9. Bardzo dokładnie umyj naczynie miksujące i motylek. Będą potrzebne w następnym kroku (idealnie czyste i suche).

Przygotowanie piany z białek ( Jak ubić pianę z białek w Thermomix ):


10. Założyć suchy i czysty motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 5 białek (dokładnie oddzielone od żółtek), dodać odrobinę soli, ubijać (1 min 30 s/obr. 3.5 lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany).

11.Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z masą kakaową.
W większej misce do masy kakaowej dodaj 1-2 łyżki piany z białek - zamieszaj lekko kopystką aby rozluźnić masę kakaową. Dalej dodaj pozostałą część piany z białek i krótko wymieszaj kopystką całość - tylko do połączenia składników. Zbyt mocne mieszanie pozbawi pianę pulchności - tym samym ciasto straci na swej wysokości po upieczeniu.

12. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.



Połączenie składników i wypiekanie:

13. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek. Na wierzchu ciasta umieść punktowo łyżką wcześniej przygotowany budyń.

14. Na całej powierzchni ciasta rozsyp wcześniej przygotowaną kruszonkę.

15. Pieczemy 40-45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jeżeli patyczek będzie mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 min.

16. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i upieczone ciasto pozostaw na ok. 1 godz. do ostudzenia, następnie wyjąć z formy.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Kroimy na porcje ostrym nożem.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Napój pomarańczowo-cytrynowy Koktajl z żurawiną Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Bezowe ciasteczka z kremem z granatami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Bułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieW stronę zdrowia - zdrowsze produktyHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę