Bananasowa chmurka

Popularne frazy: -> banany, bita śmietana, bananowa, ananas, chmurka, beza, bezowa chmurka



Bananasowa chmurka
 
 

Składniki na ciasto

(forma ok. 24 x 30 cm)

Galaretki z owocami
- 3 galaretki bezbarwne o smaku cytrynowym
- 1200g wrzątku
- puszka ananasów (ok. 500g)
- 8-10 dojrzałych bananów (ale nie poobijane)


Pomarańczowa warstwa bezowa
- 3 białka z jajek kurzych (dokładnie oddzielone od żółtka)
- 150g cukru kryształu
- minimalna ilość barwnika pomarańczowego i żółtego (opcjonalnie - można pominąć)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych


Ciasto kruche
- 170g mąki pszennej typ 500-550
- 90g masła zimnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 15g cukru waniliowego wykonanego w TM
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka z jajek kurzych


Warstwa śmietanowa
- 1 łyżka żelatyny
- 100g wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
- 600-700g śmietany 30% (bardzo zimnej)
- 3 duże łyżki cukru pudru


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie galaretek:


1. Rozpuść 3 galaretki w 1200g wrzątku i pozostaw do przestygnięcia.

2. Przygotuj formę (ok. 24cm na 30cm , wysokość ok. 6-7 cm). Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego ciasta:


3. W suchym naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (15 sek. | obr. 4-5). . Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego i wylep nim dno formy. Możesz to zrobić na swój sposób, nawet doklejając po kawałku. Wygodnie też robi się to małym wałkiem drewnianym obtoczonym lekko w mące. Ciasto z formą umieść w lodówce na 60 min.

4. Dokładnie umyj naczynie miksujące i wysusz je.

5. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 140 stopni C. Przygotuj drugą płaską blachę nieco większą niż forma do ciasta. Na niej umieść papier do pieczenia i zaznacz sobie na nim zarys formy do pieczenia. Przyda się to do uformowania podkładu bezowego do oczekiwanej wielkości.

Przygotowanie warstwy bezowej

6. W suchym i czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj: 3 białka i odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę ( czas ok. 3,5 min. | obr. 3,5). Do ubitej piany dodawaj stopniowo, bez pośpiechu, cukier kryształ. Tak aby piana była gładka i lśniąca. Dalej dodaj barwniki. Na koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj lekko do połączenia składników ( 15 sek. | obr. 2 )

Pianę z białek rozłóż na całej zaznaczonej powierzchni przygotowanej formy z papierem. Tak aby wielkością odpowiadała wielkości ciasta (aby na koniec można ją było umieścić na cieście). Rozsyp na całej powierzchni płatki migdałów.

7. Wysusz bezę w piekarniku. Umieść w rozgrzanym piekarniku do 140 stopni C. Beza powinna piec się tam 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

Wypiekanie kruchego ciasta

8. W piekarniku podnieś temperaturę do 190 stopni C. Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Całą powierzchnię ciasta w formie nakłuwamy widelcem i umieszczamy w piekarniku. Wypiekamy ciasto (grzałka góra-dół) 17 min. w temp. 190 stopni C.
Wypieczone na złoty kolor ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany i owoców

9. Rozpuść łyżkę żelatyny w 100g wrzącej wody. Mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia.

10. Śmietanę 30% umieść w zamrażalce na minimum 15-20 min.

11. Ananasy oddziel od syropu i potnij na 1cm kawałki.

12. Na zimne ciasto ułóż obrane banany (w całości obok siebie na całej powierzchni ciasta). Dodaj pokrojonego ananasa, tak aby wkomponował się w szczeliny między bananami na całej powierzchni ciasta. Galaretka do tego czasu powinna już zacząć gęstnieć. Jeżeli jeszcze jest płynna umieść ją na kilka minut w lodówce. Gdy zacznie gęstnieć zalej nią owoce ułożone na cieście. Wyrównaj powierzchnię i umieść całość w lodówce.

Ubijanie śmietany

13. W czystym i zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki. Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1min 15 sek. | obr. 10) Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów miksowanie przez 20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarczy (15-20 sek. | obr.3 )

Złożenie ciasta

14. Wyjmij ciasto z lodówki. Nałóż warstwę śmietany bitej na ciasto.
Delikatnie zdejmujemy wysuszoną i zimną bezę z papieru i umieszczamy jako wierzchnią warstwę ciasta.
Ponownie umieszczamy w lodówce, tym razem przynajmniej na 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc).



Ciasto mamy gotowe :)



Kroimy je na porcje ostrym nożem.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Stefanka - miodownikBułeczki różyczkiAnanasowo-malinowa chmurkaMakowa panieńka

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Świątecznych dekoracji czas ...Makowców magiczny czas...