Wafle domowe, rożki

( porcja na 15 sztuk )

Popularne frazy: -> wafel domowy, wafelki, karmelowe, karmel, masa krówkowa, rożki do lodów



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki
- Składniki:
- 60 g krówek lub masy krówkowej z puszki (można też przygotować sos karmelowy w Thermomix TM6)
- 50 g masła min. 82% tłuszczu
- 220 g słodkiej śmietany 30 %
- 30g cukru kryształu

- 220 g mąki pszennej tortowej
- 2 całe jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:
1) Karmel lub krówki / masa krówkowa umieść w naczyniu miksującym. Dodaj masło, śmietanę. Podgrzej do czasu rozpuszczenia składników (3-4min. | temp. 70 stopni | obr. 2)
2) Masę karmelową przelej do miseczki i pozostaw do przestygnięcia (minimum 15 min).
3) Załóż motylek. Do naczynia miksującego dodaj jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Ubij na kogiel mogiel. (5 min. | temp. 37 stopni C | obr. 3).
4) Dodaj przestudzoną masę karmelową przygotowaną wcześniej. Wymieszaj dokładnie. ( 1 min. | obr. 2 )
5) Zdejmij motylek. Dodaj mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. (1 min. | obr. 2).
6) Masę przelej do innego naczynia. Rozgrzej naleśnikarkę lub praskę do wafli i wypiekaj krążki (czas wypiekania zależny od mocy urządzenia - już po minucie sprawdzaj stan wypieczenia). Kiedy będą już wypieczone można je śmiało bezpośrednio po wypieczeniu zwijać w rożki i rurki. Po kilku chwilach będą chrupkie - wtedy już nie nadają się do zwijania.

Wafle można też wypiekać po kilka sztuk w piekarniku (rozgrzanym do 170-180 stopni C). Trwa to jednak nieco dłużej (ok. 5-7 min.) niż w waflownicy czy na naleśnikarce.

Jeżeli chcesz przygotować rożki - nie potrzebna jest Ci forma. Wystarczy taką foremkę zrobić ze sztywnego kartonu lub folii spożywczej aluminiowej i na nich kształtować nasze rożki.
Jeżeli chcesz aby wafelki były proste, to bezpośrednio po upieczeniu rozłóż je na prostej powierzchni, po kilku chwilach będą chrupkie. Im mocniej wypieczone tym bardziej chrupkie.

7) Rurki, rożki, wafle :) wykorzystaj w kolejnych przepisach np. jako sposób podania sorbetu, lodów lub jako element dekoracji deserów w pucharkach.

Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pierogi z truskawkami (na słodko) Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Chebki pita Czizkejk

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

W stronę zdrowia - zdrowsze produktyKiełki to samo zdrowie!Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęPierogi