Inny pleśniak

Popularne frazy: -> pleśniak, inny, nietypowy, przepis na thermomix, porzeczka, pomarańcze, najlepszy pleśniak, plesniak



Inny pleśniak
 Inny pleśniak
 
 

Ciasto:

- 10g cukru pudru
- 200g masła (z lodówki)
- 420g mąki pszennej typ 500-650
- 5 żółtek z jajek kurzych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu z wanilii
- mała szczypta soli
- 50g kwaśnej śmietany 18%

- 15g kakao (ok. trzy łyżeczki)
- 50g żurawiny suszonej

Dżem porzeczkowo-pomarańczowy

- 400-600g kwaśnego dżemu z czerwonych porzeczek
- miąższ z dwóch pomarańczy (odcisnąć lekko sok z nich)

Pianka z białek

- 5 białek z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 220g cukru kryształu
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo

- 2-3 łyżki płatków migdałowych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Inny pleśniak


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść: 10g cukru pudru, 200g masła (z lodówki), 420g mąki pszennej typ 500-650, 5 żółtek z jajek kurzych, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka ekstraktu z wanilii, mała szczypta soli, 50g kwaśnej śmietany 18%. Wyrabiamy ciasto. ( 30 sek. | obr. 4 ). Przygotowujemy blachę na ciasto, wykładamy ją papierem do pieczenia.

2. Wyjmij wyrobione ciasto. Podziel na 6 równych części. 3 części użyj do przygotowania spodu ciasta w formie (ok. 20 x 30). Wylepiamy nim formę i wyrównujemy. Gotowy uformowany spód umieszczamy w lodówce. Z pozostałego ciasta - 1 część formujemy w rulon, umieszczamy w woreczku foliowym i schładzamy w zamrażalniku - przyda się na końcu do ostatniej warstwy.
Dwie pozostałe części ciasta umieszczamy ponownie w naczyniu miksującym. Dodajemy 50g żurawiny suszonej i 15g kakao. Wyrabiamy. (20-30sek.|obr.6)

3. Dżem z czerwonej porzeczki mieszamy w miseczce z miąższem z pomarańczy. Dalej wyjmujemy formę z ciastem z lodówki. Rozkładamy dżem na całej powierzchni ciasta. Przysypujemy kakaowym ciastem
i całość ponownie umieszczamy w lodówce.
Dalej bez pośpiechy przechodzimy do przygotowania piany z białek.

4. Dokładnie myjemy naczynie miksujące.
Zobacz o czym pamiętać przy ubijaniu piany z białek w Thermomix

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (grzałka góra-dół).

6. Przystępujemy do przygotowania piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka na sztywno z maleńką szczyptą soli. Zakładamy motylek. Ubijamy pianę (ok.2-3min | obr. 3,5).

Dalej, gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ nie przerywając ubijania (1min. | obr. 3,5). Do momentu, aż dodamy cały cukier. Piana powinna być cały czas sztywna i lśniąca.

Na sam koniec dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijamy do połączenia składników. (30 sek. | obr. 3)

7. Wyjmujemy ciasto z lodówki.
Na całej powierzchni rozprowadzamy pianę z białek. Nie trzeba jej specjalnie wyrównywać.

8. Na tarce rozdrabniamy ciasto, które leżakowało w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek. Rozsypujemy na całości płatki migdałów.

9. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wypiekamy przez około 40 min. (grzałka góra-dół).




10. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu około 60 min. w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Podajemy do kawki.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Serek domowy z kefiru Zakochana Pavlova Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Chlebek ziołowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Zróbmy sobie delikatny domowy serekJak zadbać o naczynie miksujące ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło