Ryba po grecku - inaczej

(przepis Alicja Legowicz)

Popularne frazy: -> ryba po grecku, kotleciki z dorsza, Boże Narodzenie, Ryba inaczej, kotlety rybne w sosie



Ryba po grecku - inaczej
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na kotleciki rybne


- ok. 1kg filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj - mogą być mieszane) - (Jeżeli były mrożone - należy je uprzednio rozmrozić)
- 100 g cebuli (obrana, przekrojona na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 20g oleju
- 2 jajka
- 70g bułki tartej + dodatkowa ilość do obtoczenia kotletów
- plaska łyżeczka soli
- pol łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20g posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)



Składniki na sos


- 200g cebuli pokrojonej na pol
- 200g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
- 50g selera pokrojonego na kawałki
- 40g oleju lub
- 500g pasaty pomidorowej
- 50g wody
- 70g dobrego ketchupu (łagodny lub pikantny wg preferencji)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego


Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie kotlecików

1) Do naczynia miksującego dodajemy cebulę pokrojoną na pół oraz czosnek, ustawiamy ( 3sek | obr 5. )

2) Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego i dodajemy olej, następnie ( 4min | 120 stopni C | obr. 1 ).

3) Dodajemy filety pokrojone na 4cm kawałki oraz pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki ( 15 sek. | obr. 5 ).

4) Formujemy kotlety około 5cm średnicy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na mocno złoty kolor z dwóch stron, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.



Przygotowanie sosu

1) Do naczynia włożyć cebule, marchew, pietruszkę, seler i olej i ustawić (7sek. | obr. 5).
2) Dodać pozostałe składniki. Ustawić (25min. | temp. Varoma | obr. 1 wsteczne) - sos doprawić solą i pieprzem wg uznania.

3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, grzałka góra-dół.

4) W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie rybę i sos aż do wykończenia składników.

5) Włożyć do nagrzanego piekarnika bez pokrywki, po czym od razu zmniejszyć temp do 120st i zapiekać ok. 35 minut.

6) Podawać na zimno lub na ciepło według preferencji.

Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Murzynek z charakterem Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać