Ryba po grecku - inaczej

(przepis Alicja Legowicz)

Popularne frazy: -> ryba po grecku, kotleciki z dorsza, Boże Narodzenie, Ryba inaczej, kotlety rybne w sosie



Ryba po grecku - inaczej
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na kotleciki rybne


- ok. 1kg filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj - mogą być mieszane) - (Jeżeli były mrożone - należy je uprzednio rozmrozić)
- 100 g cebuli (obrana, przekrojona na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 20g oleju
- 2 jajka
- 70g bułki tartej + dodatkowa ilość do obtoczenia kotletów
- plaska łyżeczka soli
- pol łyżeczki białego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20g posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)



Składniki na sos


- 200g cebuli pokrojonej na pol
- 200g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
- 50g selera pokrojonego na kawałki
- 40g oleju lub
- 500g pasaty pomidorowej
- 50g wody
- 70g dobrego ketchupu (łagodny lub pikantny wg preferencji)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego


Do smażenia będzie potrzebne masło klarowane lub olej.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie kotlecików

1) Do naczynia miksującego dodajemy cebulę pokrojoną na pół oraz czosnek, ustawiamy ( 3sek | obr 5. )

2) Składniki zgarniamy na dno naczynia miksującego i dodajemy olej, następnie ( 4min | 120 stopni C | obr. 1 ).

3) Dodajemy filety pokrojone na 4cm kawałki oraz pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki ( 15 sek. | obr. 5 ).

4) Formujemy kotlety około 5cm średnicy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na mocno złoty kolor z dwóch stron, odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.



Przygotowanie sosu

1) Do naczynia włożyć cebule, marchew, pietruszkę, seler i olej i ustawić (7sek. | obr. 5).
2) Dodać pozostałe składniki. Ustawić (25min. | temp. Varoma | obr. 1 wsteczne) - sos doprawić solą i pieprzem wg uznania.

3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, grzałka góra-dół.

4) W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie rybę i sos aż do wykończenia składników.

5) Włożyć do nagrzanego piekarnika bez pokrywki, po czym od razu zmniejszyć temp do 120st i zapiekać ok. 35 minut.

6) Podawać na zimno lub na ciepło według preferencji.

Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Ciasteczka bankietowe Kawa mielona w Thermomix

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitMiód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu