Zupa krem z krewetek

Popularne frazy: -> zupa krem, zupa z krewetek, walentynki, zupa krem, krewetki, imbir, pieprz cayenne



Zupa krem z krewetek
 
 

Składniki na zupę:



- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula (przecięta na pół)
- imbir świeży (ok. 2 cm oczyszczonego korzenia imbiru)
- 30g oleju rzepakowego
- ok. 300g średnich krewetek, oczyszczonych z pancerzyków i rozmrożonych
- 150g obranych batatów, pokrojonych w plastry 0,5-1cm
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki proszku z suszonych grzybów
- 400g mleka kokosowego z puszki
- ok. 250g wody
- 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 50-60g serka topionego śmietankowego
- 12-16 szt. średnich krewetek, oczyszczonych z pancerzyków, rozmrożonych (będą w całości w zupie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z limonki
- (opcjonalnie) pikantna papryka do smaku.

Do dekoracji:



- natka pietruszki

Do podania z zupą:



- czosnkowe grzanki


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie zupy


1) W naczyniu miksującym umieść 3 ząbki czosnku, czerwoną cebulę przekrojoną na pół i 2cm oczyszczonego korzenia imbiru.
Rozdrabniamy (3 sek. | obr. 5)
Kopystką zgarniamy rozdrobnione składniki. Dodajemy 30g oleju rzepakowego i oczyszczone krewetki (ok.300g). Podgrzewamy. (3 min. | temp. 120 stopni C)


2) Dodajemy do naczynia miksującego batata w plastrach, 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki proszku z suszonych grzybów, 400g mleka kokosowego z puszki, 250g wody, 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. ( 15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 1 )


3) Dodajemy 50-60g topionego serka śmietankowego. Całość miksujemy stopniowo zwiększając obroty. (30 sek. | obr. stopniowo zwiększane od 4 do 9).


4) Dodajemy pozostałe oczyszczone krewetki (12-16 sztuk) i natkę pietruszki, a pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soku z limonki. (5 min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 1).


Jak podać...


Gotową zupę można wzbogacić dodając jej ostrości (przyprawiając pikantną papryką). Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu w towarzystwie grzanek czosnkowych. Do dekoracji można użyć natkę pietruszki.



Smacznego!


Wskazówki


# Proszek grzybowy powstaje przez dokładne rozdrobnienie suszonych grzybów (bez namaczania). Doskonała przyprawa do wielu potraw. Przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku i używać przez wiele miesięcy.


# Zupa w smaku powstaje lekko słodka i lekko pikantna. Jeżeli preferujesz pikantniejsze klimaty dodaj papryczkę chili.


# Czosnkowe grzanki przygotujesz bardzo szybko krojąc bułkę na plastry ok. 1 cm nacierając je czosnkiem i oliwą. Później wystarczy na 3 min. przed podaniem włożyć do rozgrzanego piekarnika najlepiej z funkcją "grill". Przygotują się w kilka chwil.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Ryba po grecku - inaczej Bułeczki hamburgerowe Pijana zakonnica (przepis na Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMakowców magiczny czas...