Zupa krem z krewetek

Popularne frazy: -> zupa krem, zupa z krewetek, walentynki, zupa krem, krewetki, imbir, pieprz cayenne



Zupa krem z krewetek
 
 

Składniki na zupę:



- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula (przecięta na pół)
- imbir świeży (ok. 2 cm oczyszczonego korzenia imbiru)
- 30g oleju rzepakowego
- ok. 300g średnich krewetek, oczyszczonych z pancerzyków i rozmrożonych
- 150g obranych batatów, pokrojonych w plastry 0,5-1cm
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki proszku z suszonych grzybów
- 400g mleka kokosowego z puszki
- ok. 250g wody
- 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 50-60g serka topionego śmietankowego
- 12-16 szt. średnich krewetek, oczyszczonych z pancerzyków, rozmrożonych (będą w całości w zupie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z limonki
- (opcjonalnie) pikantna papryka do smaku.

Do dekoracji:



- natka pietruszki

Do podania z zupą:



- czosnkowe grzanki


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie zupy


1) W naczyniu miksującym umieść 3 ząbki czosnku, czerwoną cebulę przekrojoną na pół i 2cm oczyszczonego korzenia imbiru.
Rozdrabniamy (3 sek. | obr. 5)
Kopystką zgarniamy rozdrobnione składniki. Dodajemy 30g oleju rzepakowego i oczyszczone krewetki (ok.300g). Podgrzewamy. (3 min. | temp. 120 stopni C)


2) Dodajemy do naczynia miksującego batata w plastrach, 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki proszku z suszonych grzybów, 400g mleka kokosowego z puszki, 250g wody, 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. ( 15 min. | temp. 90 stopni C | obr. 1 )


3) Dodajemy 50-60g topionego serka śmietankowego. Całość miksujemy stopniowo zwiększając obroty. (30 sek. | obr. stopniowo zwiększane od 4 do 9).


4) Dodajemy pozostałe oczyszczone krewetki (12-16 sztuk) i natkę pietruszki, a pod koniec gotowania dodajemy łyżkę soku z limonki. (5 min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 1).


Jak podać...


Gotową zupę można wzbogacić dodając jej ostrości (przyprawiając pikantną papryką). Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu w towarzystwie grzanek czosnkowych. Do dekoracji można użyć natkę pietruszki.



Smacznego!


Wskazówki


# Proszek grzybowy powstaje przez dokładne rozdrobnienie suszonych grzybów (bez namaczania). Doskonała przyprawa do wielu potraw. Przechowywać można w szczelnie zamykanym pojemniku i używać przez wiele miesięcy.


# Zupa w smaku powstaje lekko słodka i lekko pikantna. Jeżeli preferujesz pikantniejsze klimaty dodaj papryczkę chili.


# Czosnkowe grzanki przygotujesz bardzo szybko krojąc bułkę na plastry ok. 1 cm nacierając je czosnkiem i oliwą. Później wystarczy na 3 min. przed podaniem włożyć do rozgrzanego piekarnika najlepiej z funkcją "grill". Przygotują się w kilka chwil.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty Tarta ze śliwkami pod pierzynką Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Kiełki amarantusaJesienny temat - GRZYBY  (1)Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę