Ciasteczka bankietowe

Popularne frazy: -> ciastka do kawy, przepis na thermomix, ciasteczka bankietowe, szachownica, efektowne ciastka, łatwe ciastka, piknik



Ciasteczka bankietowe
 Ciasteczka bankietowe
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Potrzebne składniki:

- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki proszku
- 10g kakao


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Ciasteczka bankietowe


Przygotowanie:

Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao łączymy w ciasto jasne. Najlepiej gdy użyjemy robota kuchennego, bo przy wyrabianiu ręcznym masło będzie się szybko topiło.

Powstanie jasne ciasto. Odcinamy połowę.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze chwile wyrabiamy w robocie kuchennym aby stało się jednolite. Powstanie ciemne ciasto.

Każdą części dzielimy jeszcze na połowę.
Tworzymy cztery ruloniki równej grubości i długości. Formujemy je w czterobarwny słupek (patrz zdjęcie), szachownica. Dalej zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.



Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wcześniej przygotowany słupek i schłodzony kroimy w plasterki o grubości ok. 7 mm do 1 cm. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wypiekamy około 12 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.



Ciasteczka proste, smaczne i efektowne mamy gotowe! Smacznego!

Przygotowanie ciastek w Thermomixie

Wrzuć wszystkie składniki do suchego naczynia miksującego w kolejności podanej w przepisie. (bez kakao - ono zostaje na koniec) Obroty 6 czas 30 sek.
Wyjmij połowę ciasta. A do drugiej połowy dodaj 10 g. kakao i wymieszaj jeszcze raz. Obroty 6 czas 15 sek.
Wyjmij drugie (ciemne ciasto). Formuj ruloniki i połącz je w szachownicę jak na to widać na zdjęciu.

Dalej kroimy ostrym nożem na ciasteczka o grubości około 7-10mm. i układamy luźno na blaszce do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni - czas około 12 minut.


Szybkie, tanie i ładnie prezentujące się ciasteczka jako uzupełnienie stołu ze słodyczami.

Wskazówki

# Ciasta można łączyć w dowolnych zestawach - co sprawia, że możesz wykonać najróżniejsze wzory ciasteczek (szachownica, kwiatki, serducha itp). Wspaniała zabawa z dzieckiem w kuchni podczas wytwarzania najdziwniejszych wzorów.



# Jeżeli ciasta wyszły luźne - zapakuj je w woreczki foliowe i umieść w lodówce na 1 godzinę. Po czym wyjmij i formuj kształty.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Tarta ze śliwkami pod pierzynką Mini szarlotki Czizkejk

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka