Szampan w truskawkach

Drink dla zakochanych

Popularne frazy: -> drink, szampan, drinki z szampanem, truskawki, brązowy syrop cukrowy, dla zakochanych, walentynki, romantyczny



Szampan w truskawkach
 
 

Składniki - drink


- 200g truskawek mrożonych (lekko rozmrożonych)
- 10g soku z limonki (sok z około polowy limonki)
- 30g brązowego syropu cukrowego
- 250g szampana lub słodkiego wina musującego


Składniki na brązowy syrop cukrowy:


- 250g cukru trzcinowego
- 250g wody

Do dekoracji:


- biały cukier kryształ
- świeże truskawki z szypułką



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie drinków


1) Do naczynia miksującego włożyć lekko rozmrożone truskawki, rozdrobnić (10 sek.| obr. 8). Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać brązowy syrop cukrowy i sok z limonki. Wymieszać (15 sek. | obr.3). Dodać szampana lub słodkie wino musujące. Wymieszać do połączenia składników. (30 sek. | obr. 3.5).
2) Kieliszki do wina zdobić białym cukrem kryształem. Zawartość wlać do kieliszków. Można też na ściance kieliszka umieścić świeżą truskawkę z szypułką, jako ozdobę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Przygotowanie brązowego syropu cukrowego


1) Do naczynia miksującego dodać cukier, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować (15 min/temp. Varoma/obr. 1)
2) Gotowy syrop przelać do czystego słoika, odstawić do przestygnięcia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki. Brązowy syrop cukrowy używać można przez kilka dni jako składnik drinków lub innych napojów.




Smacznego!

Wskazówki
# Słodkość można dostosować zmniejszając lub zwiększając ilość brązowego syropu cukrowego.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Majonez domowy Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami Sok z malin + dżem malinowy Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitKiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Dla kogo dieta pudełkowa?