Azorki - ciasteczka

(16-20 ciasteczek)

Popularne frazy: -> ciastka, ciasteczka, maślane, ananas, szybkie ciasteczka, deserowe, azorki, kruche ciasteczka



Azorki - ciasteczka
 
 

Składniki:


- 50g czekolady gorzkiej
- 250g mąki pszennej typ 450-550
- 50g mąki kokosowej
- 70g cukru
- 120g banana obranego ze skórki i pokrojonego w plastry
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Do wypełnienia:


- 5-6 plastrów ananasa z puszki (pokrojonego w drobniejszą kostkę)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę połamaną w kostki, rozdrobnić ( 5 sek.| obr. 7 ). Do rozdrobnionej czekolady dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. ( 20 sek. | obr. 6 ).

3. Wyjąć ciasto. Podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę. W kulce odcisnąć na środku miejsce na farsz (szerszym dnem kieliszka lub filiżanki średnia ok. 3 cm). Odciskać dosyć mocno tak aby utworzyło się sporo miejsca na farsz. Jeżeli jest problem z odciskaniem kieliszek lub filiżankę można oprószyć mąką. Nie będzie się przyklejało.

4. Na każde ciasteczko w powstałe miejsce umieścić posiekane ananasy i lekko docisnąć. Miejsce musi być solidnie odciśnięte, bo w przeciwnym razie farsz podniesie się do góry podczas pieczenia.

5. Piec 20 min (180°C) lub do momentu, aż ciasteczka będą złotobrązowe, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocny torcik - Marysieńka Wielkanocna rolada schabowa Jajka z kiełkami Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki brokuła20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy wiesz, że ...