Tawa Tawas - boliwijskie pączki

(porcja na ok. 50 małych pączków)

Popularne frazy: -> Pączki, tłusty czwartek, pączki z serem ricotta, przepis na thermomix, pączek, małe pączusie, maleńkie pączki, boliwijskie, Boliwia, ekspressowe pączki



Tawa Tawas - boliwijskie pączki
 
 

Ciasto:


- 200g mąki pszennej typ 500-550
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g cukru pudru
- 1 całe jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka masła (koniecznie w temp. pokojowej)
- 45g mleka


Dekoracja:


- cukier puder

- miód (opcjonalnie)


Do smażenia:


- tłuszcz ok.400ml - do głębokiego smażenia (smalec lub olej)



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Tawa Tawas - boliwijskie pączkiTawa Tawas - boliwijskie pączki


Przygotowanie w Thermomix-ie:

1) Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Idealna temperatura to 175 stopni C.
2) Do suchego naczynia miksującego dodać wszystkie sypkie składniki na pączki. Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 3,5 )

2) Dodać jajko, masło, mleko. Wyrobić ciasto. ( 10-15 sek. | obr. 4 )

3) Formowanie pączków. Jeżeli ciasto się lekko klei podsypujemy delikatnie mąką.

Tutaj dalej sprawa jest bardzo prosta. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy rulony ok. 2-3cm średnicy (jak na kopytka). Kroimy również tak jak kopytka i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złotawy kolor.

Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania. Usmażone pączki osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6) Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie.


# Pączki najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu :)

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tortilla - przepis podstawowy Sok Kubuś Serek domowy z kefiru Arcyprosty keks

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy z tej mąki będzie chleb?